Водещата група за правата на ЛГБТИ хората в Русия обеща да продължи работата си пред лицето на натиска на властите, който усложни и бездруго трудната ѝ задача в страна с мрачна репутация в областта на правата на сексуалните малцинства, информира "Франс прес".

От 2006 г. правозащитната група ЛГБТ-мрежа подкрепя сексуалните малцинства в Русия, особено в Чечня, където властите са обвинени в хвърляне в затвора и изтезаване на гей мъже в тайни затвори.

Миналата седмица обаче групата беше посочена като "чуждестранен агент".

Русия определя група за права на ЛГБТ и адвокати като чуждестранни агенти

Русия определя група за права на ЛГБТ и адвокати като чуждестранни агенти

АП: Продължение на месеци репресии срещу активисти, поддръжници на опозицията и независими медии

"Разбира се, това беше направено, за да затрудни работата ни", коментира Светлана Захарова, директор на фонд "Сфера", който подкрепя ЛГБТ-мрежата. Тя се зарече: "Тази работа винаги е била трудна, но ние ще я продължим. Няма да я изоставим."

Ходът срещу базираната в Санкт Петербург група дойде на фона на нарастващи репресии срещу независими организации, които се възприемат като нарушаващи линията на президента Владимир Путин, който се представя като защитник на традиционните ценности.

Посочването принуждава ЛГБТ-мрежата да публикува статута си на "чуждестранен агент" - термин с оттенък от съветската епоха - в цялото си съдържание, включително в социалните мрежи, и да се съобразява с досадни административни процедури под заплахата от наказателни санкции.

Но в интервю в офисите на групата във втория град в Русия, Захарова каза, че се притеснява повече за ЛГБТИ руснаците.

"Сега някои хора може да не смеят да потърсят психологическа помощ от организацията", отбеляза 34-годишната жена пред АФП.

Двама върнати от Русия гейове в Чечня се сблъскват със "смъртна опасност"

Двама върнати от Русия гейове в Чечня се сблъскват със "смъртна опасност"

Те са били заловени близо до Москва

Хомофобията в Русия нараства от 2013 г., когато страната забрани т. нар. "гей пропаганда" за непълнолетни в спорно законодателство, което послужи като претекст за забрана на гей паради и знамена.

Миналата година Русия добави фраза към конституцията си, че бракът е съюз на мъж и жена.

Социологическо проучване на водещата руска независима социологическа агенция "Левада център" миналия месец показа, че 69% от анкетираните казват, че не смятат, че възрастните имат право да влизат в еднополови връзки.

Ала ЛГБТИ хората в Русия са в най-лошо положение в кавказката република Чечня, където нейният автократичен ръководител Рамзан Кадиров е обвинен в преследване на сексуалните малцинства.

Двама убити и десетки арестувани при репресии срещу ЛГБТ хората в Чечня

Двама убити и десетки арестувани при репресии срещу ЛГБТ хората в Чечня

Убити при изтезания от страна на местната полиция

През 2017 г. независимият вестник "Новая газета" и няколко правозащитни организации съобщиха, че гейове са били арестувани, а понякога и изтезавани и убити от полицията в преобладаващо мюсюлманската република.

Чечня е мястото, където ЛГБТ-мрежата стана известна, по-специално чрез работата си, помагаща на гей чеченците да избягат в други региони в Русия или извън страната.

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" миналата седмица заклейми хода на властите да посочат организацията като "чуждестранен агент" като "нещо повече от възмутително".

ЛГБТ-мрежата обаче е свикнала с враждебност от страна на властите. Захарова, например, отваря вратата на офиса за посетители само след проверка по телефона.

В офисите ѝ, където стените са украсени със знамена в цветовете на дъгата, няколко млади активисти работеха, сякаш не е била поставена дамгата "чуждестранен агент".

"Можете или да се страхувате, или да продължите да работите", коментира 23-годишната Нина Попугаева, която носеше чаша с дъгата на бюрото си, като допълва: "Предпочитам да работя."

Гей организации съдят Рамзан Кадиров

Гей организации съдят Рамзан Кадиров

Путин дори разреши проверка