Руските власти определят известна група за правата на ЛГБТ и няколко адвокати като "чуждестранни агенти" в понеделник вечерта, продължение на месеци репресии срещу активисти, поддръжници на опозицията и независими медии, съобщава АП.

Министерството на правосъдието добави руската ЛГБТ мрежа, известния адвокат Иван Павлов и четирима негови бивши колеги към своя регистър на "чуждестранните агенти". Наименованието предполага допълнителен контрол от страна на правителството и носи силни унижителни конотации, които могат да дискредитират получателите.

Руската ЛГБТ мрежа се застъпва за гражданските права в Русия от 2006 г. и има 17 клона в цялата страна. Групата е добре известна както в Русия, така и в чужбина с усилията си да спаси гей мъже и лесбийки от Чечня, предимно мюсюлмански регион в руския юг, където се съобщава, че местните власти са предприели насилствена репресия срещу ЛГБТ хората.

Павлов и други четирима активисти, добавени в списъка, са били част от Екип 29, сдружение на адвокати и журналисти, специализирани в дела за държавна измяна и шпионаж и въпросите на свободата на информацията.

Екип 29 се затвори по-рано тази година, страхувайки се от съдебно преследване на своите членове и поддръжници, след като властите обвиниха групата в разпространение на съдържание от чешка неправителствена организация, която беше обявена за "нежелана" в Русия.

Русия разширява репресиите срещу "чуждестранни агенти", обхваща военния сектор

Русия разширява репресиите срещу "чуждестранни агенти", обхваща военния сектор

Това създава рискове за журналистите, отразяващи военните

През април руските власти започнаха наказателно дело срещу Павлов, който представляваше бивш руски журналист, обвинен в държавна измяна. Те обвиниха Павлов, който оттогава напусна Русия и се е заселил в Грузия, в разкриване на информация, свързана с полицейско разследване.

Руската ЛГБТ мрежа заяви в изявление, че ще продължи да работи и ще оспорва определянето в съда.

"Не знаем защо сме обявени за "чужд агент". Руската ЛГБТ мрежа не е съгласна с този статут. Ние не участваме в политически дейности, предлагаме правна и психологическа помощ (и) защитаваме правата на ЛГБТ+ общността", се казва в изявлението.

Павлов повтори настроенията на групата в публикация във Фейсбук и обеща да се бори с обозначението, като добави, че го е очаквал.

През последните месеци руското правителство определи редица независими медии, журналисти и правозащитни групи като "чуждестранни агенти". Поне две се разпаднаха, за да избегнат по-нататъшни репресии.

Русия пристъпва към забрана на гей браковете

Русия пристъпва към забрана на гей браковете

Парламентът представи изготвения законопроект