ЕС потвърди ангажимента си към Грузия, създавайки мониторингова мисия, която да наблюдава изтеглянето на руските войски.

200 наблюдатели, който ще участват в мониторинговата мисия, ще бъдат изпратени в Грузия от 1 октомври, съобщи АП.

ЕС определи специална делегация, която ще координира дипломатическите дейности.

От своя страна външният ни министър Ивайло Калфин потвърди, че България ще участва с 10-15 души и също предлага фериботната ни връзка с Грузия за логистичните нужди на мисията.

Министрите на външните работи на страните членки на ЕС решиха днес в Брюксел наблюдателите да бъдат разположени в зоните около отцепническите грузински региони Южна Осетия и Абхазия.

Външните министри посочиха за специален представител на ЕС в Грузия французина Пиер Морел, който в момента заема длъжността на специален представител за Централна Азия.

На тази длъжност той има голям опит в този регион. Пиер Морел ще контролира специалните наблюдатели от ЕС, като негова задача е и да контролира позицията на съюза относно мирните преговори на срещата в Женева на 15 октомври.

Датата за мирните преговори беше определена по време на посещението на френския президент Никола Саркози в Русия, където той се срещна с Дмитрий Медведев.

Министрите от ЕС одобриха финансовата помощ, която ще бъде отпусната за Грузия, да бъде в размер на 500 млн. евро.
Парите са предназначени за възстановяване на страната от конфликта с Русия. ЕС ще проведе международна донорска конференция, с която да събере още средства за пострадалата Кавказка страна.

Българският външен министър декларира готовността на страната да продължи ангажимента си към Грузия, както и да участва в донорската конференция, планирана за октомври.