Повече от 1,3 милиона американци подадоха молба за обезщетения за безработица миналата седмица, което е исторически висок темп, който показва, че много работодатели все още уволняват хора, съобщава "Чикаго трибюн".

Постоянното повишаване на съкращенията се случва по време на скок в случаите със заразени, което принуди шест щата отново да наложат рестрикции за бизнеса. Аризона, Калифорния, Колорадо, Флорида, Мичиган и Тексас са една трета от американската икономика. Петнадесет други щата са прекратили повторното отваряне. Всичко това отложи предходното възстановяване на пазара на труда и вероятно ще доведе до допълнителни съкращения.

Докладът от министерството на труда в четвъртък показа, че броят на молбите за помощ за безработица е спаднал от 1,4 милиона през предходната седмица. Броят на молбите надхвърлят 1 милион за 16та поредна седмица. Преди пандемията рекордно високите стойности за седмични молби за безработица бяха по-малко от 700 000.

1 милион души потърсиха обезщетения миналата седмица по отделна програма за самостоятелно заети лица. Тези цифри не са коригирани за сезонни вариации, така че правителството не ги включва в официалния брой.

Засилващите се огнища и по-строгите правителствени ограничения забавят икономическата активност в голяма част от страната. Правителственият доклад за работните места за юни показа безработица, която спадна до 11,1% от 13,3%.

Безработицата за юни в САЩ падна до 11,1% след откриване на 4,8 млн. работни места

Безработицата за юни в САЩ падна до 11,1% след откриване на 4,8 млн. работни места

Безработицата спадна с повече от 2%

И въпреки това икономиката си възвърна едва около една трета от работните места, които изчезнаха през март и април. Докладът за работни места през юни отразява проучвания, проведени в средата на месеца - преди пандемията отново да избухне.

По-новите данни са тревожни. Разходите за кредитни и дебитни карти, издадени от Bank of America, спаднаха през седмицата, приключила на 27 юни, в сравнение с предходната седмица. Автомобилните и продажбите на домове са се забавили.

"Подновените страхове от вируса, а не правителствените ограничения, влияят на активността", коментира Андрю Хънтър, старши икономист от Capital Economics.

Данните от "Кронос", който произвежда софтуер за планиране на работа за малки предприятия, подсилват доказателства, че възстановяването на пазара на труда се променя.

През седмицата, която приключи на 4 юли, съкращенията сред клиентите на "Кронос" се увеличиха, а наемането намаля. Сега компаниите уволняват средно близо трима работници за всеки нов нает, показват данните на компанията.

В сектора на търговията на дребно броят на отработените смени се променя малко през последната седмица, след стабилните увеличения през предходните седмици. Дейвид Гилбъртсън, вицепрезидент в Кронос, коментира, че това предполага, че потребителското търсене не се увеличило достатъчно, за да оправдае повече служители.

Тръмп хвали бурното възстановяване на икономиката на САЩ

Тръмп хвали бурното възстановяване на икономиката на САЩ

Това са исторически числа

"Всичко, което може да е отворено, е отворено. Сега просто ни трябват повече хора, които да влязат и да започнат да харчат пари, преди нещата отново да се подобрят."

През последните дни няколко компании предупредиха, че предстоят още съкращения. Емблематичният производител на дънки Levi's, заяви, че ще съкрати 700 работни места. United Airlines предупреди за 36 000 служители - почти половината от работната си сила в САЩ, че през октомври те могат да загубят работата си. (Авиокомпаниите нямат право да съкращават работни места дотогава като условие да получават милиарди долари от правителствената спасителна помощ.)

Новата заплаха от загуба на работни места е точно когато федерална програма, която осигурява 600 долара седмично обезщетения за безработица, освен всяка друга помощ за безработица, която всеки предоставя, приключва в края на този месец. Конгресмени заявиха, че ще приемат някаква форма на нов спасителен пакет, когато се завърнат по-късно този месец от двуседмична почивка.

Длъжностни лица от администрацията изразиха подкрепа за допълнителни стимули. Републиканците в Сената се противопоставят на удължаването на програмата за 600 долара на седмица за безработица, главно поради факта, че това обезкуражава уволнените да се върнат на работа. Демократите настояват да удължат програмата до януари.

Скок на дефицита на САЩ

Скок на дефицита на САЩ

Пандемията засяга икономиката