Постепенно възстановяване на пазара на труда в САЩ. През юни икономиката на страната добави 4,8 милиона работни места, докато държавата продължава бавното си излизане от дълбока и болезнена рецесия заради пандемията от коронавирус. Безработицата падна до 11,1% през юни, съобщават Националното обществено радио и АФП.

Безработицата спадна с повече от 2%. През май беше регистрирана безработица от 13,3% след 14,7% през април.

Нови 1,48 млн. безработни в САЩ за седмица

Нови 1,48 млн. безработни в САЩ за седмица

Общият брой на безработните от началото на епидемията е над 47,2 млн. души

Ускореното наемане на работна ръка започна от май - ревизираните данни показват, че са открити нови 2,7 милиона работни места.

Икономистите очакваха далеч по-малко работни места да бъдат открити през юни.

Но отделен доклад на Департамента по труда показва, че загубата на работни места продължава, след като 1,43 милиона души са подали документи за обезщетение за безработица през миналата седмица.

Данните на Департамента по труда отразяват условията в средата на юни. Оттогава много американски щати регистрираха рекордно увеличение на новозаразените, което вероятно още повече ще забави възстановяването на икономиката. Флорида, Тексас, Калифорния и Аризона са най-засегнатите щати в момента. Много други щати спряха плановете за отваряне.

САЩ регистрираха рекордно увеличение от около 50 000 случая за ден, докато в същото време президентът Доналд Тръмп уверява, че вирусът изчезва. 

Вече близо 46 млн. безработни в САЩ от началото на COVID-19 кризата

Вече близо 46 млн. безработни в САЩ от началото на COVID-19 кризата

Още 1,5 млн. души са се регистрирали като безработни за седмица