От 24 февруари 2022 г. насам руснаците са ранили 1158 деца в Украйна.

Това написа украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец в Telegram след заседание на Комитета за защита на украинските деца към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), съобщава "Укринформ".

На заседанието Любинец говори за военните престъпления на Русия срещу украински деца.

"Русия нарушава основни права на украинските деца всеки ден: правото на живот, безопасност, образование, семейно възпитание, безопасна околна среда и здравеопазване. Тези данни ще служат като доказателство: руснаци убиха 512 и раниха 1158 деца. Те сринаха частично или унищожиха напълно 167 200 къщи, 3 915 учебни заведения и 1 668 медицински заведения", каза той.

Повече от 2200 украинчета са изчезнали

Повече от 2200 украинчета са изчезнали

20 726 са били открити

По думите му руснаците вече са депортирали над 1940 деца и това са само проверените случаи.

Главната прокуратура изнесе и данни на сексуално насилие срещу 12 момичета и едно момче на възраст от 4 до 17 години. Установено е, че 75 украински деца са пострадали от изтезания от руските военни.

Комисарят на украинския парламент по правата на човека отбеляза, че броят на ранените, убитите, депортираните, жертвите на сексуално насилие или изтезания нараства всеки ден.

В същото време, според Лубинец, чрез съвместните усилия на офиса на омбудсмана, кабинета на президента, украински и международни правозащитни организации, УНИЦЕФ и с посредничеството на държавата Катар Украйна връща децата си у дома.

Към 5 декември руската армия е убила 512 деца и е ранила още 1152 в Украйна.

Киев: Светът показа, че няма да толерира депортацията на украинчета

Киев: Светът показа, че няма да толерира депортацията на украинчета

Заповедите за арест, издадени от МНС за руския президент Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова

Припомняме, че за Киев това е особено чувствителна тема през войната. През ноември властите оповестиха, че над 2200 деца са изчезнали. Насилствено са били депортирани повече от 210 хиляди деца. 

Русия говори за "бежанци", идващи в Русия, за да избягат от сраженията. 

Женевските конвенции от 1949 г., които определят международните правни стандарти за хуманитарни действия при конфликт, забраняват масовото насилствено депортиране на цивилни по време на конфликт на територията на окупационната сила, като го квалифицират като военно престъпление.

ISW: Русия използва отвлечените украинчета за еничари

ISW: Русия използва отвлечените украинчета за еничари

Киев държи инициативата на фронта