Повече от 400 души са били убити от касетъчни бомби през 2015 г., като повечето от тях са загинали в Сирия, Йемен и Украйна, които не са подписали конвенцията, забраняваща тези оръжия. Това обявиха от Международната коалиция срещу касетъчните боеприпаси, цитирани от "Ройтерс".

Касетъчните бомби, хвърлени от въздуха или изстреляни от артилерия, разпръскват стотици касетъчни елементи в широк район, които понякога не успяват да се взривят и са трудни за локализиране и отстраняване, убивайки и осакатявайки цивилни дълго след приключването на конфликтите.  

Те представляват особена опасност за децата, които могат да бъдат привлечени от това, че приличат на играчки и имат ярки цветове.

През 2015 г. касетъчните бомби са убили 417 души, като повече от една трета от тях са деца, уточниха от Коалицията за касетъчните боеприпаси, добавяйки, че действителният брой на жертвите вероятно е много по-висок.

"Страданията все още продължават и цивилните продължават да бъдат преобладаващите жертви на касетъчните бомби”, уточнява Джеф Ейбрамсън от Международната коалиция срещу касетъчните боеприпаси.

По-голямата част от жертвите на касетъчни бомби през 2015 г. са били в Сирия (248 жертви), следвани от Йемен (104) и Украйна (19), се посочва в доклад на коалицията.

Никоя от тези страни не е подписала Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява използването, складирането, производството и трансфера на подобни оръжия.  

Конвенцията, която влезе в сила през 2010 г., също така изисква унищожаването на запасите от касетъчни бомби и прочистването на замърсените райони.

Жертви също са регистрирани в Лаос, Ливан, Афганистан, Западна Захара, Чад, Камбоджа и Нагорни Карабах.