Ескалиращите военни действия в Южен Ливан са разселили повече от 88 000 жители. Това каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик пред репортери в Ню Йорк в четвъртък, съобщава Анадолската агенция.

"Ние и нашите партньори продължаваме да предоставяме хуманитарна помощ на тези, които са напуснали домовете си, допълвайки инициативите, ръководени от ливанското правителство. Това включва храна, здравеопазване, парична помощ, образователна подкрепа и услуги за правна защита за разселени семейства и подкрепа за поддържане на системи за пречистване на вода и отпадни води", каза той.

Той добави, че Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси  изчислява, че 60 000 души остават в граничните села, силно засегнати от размяната на огън.

"Нашата способност да предоставяме хуманитарна помощ и подкрепа на тези хора е много ограничена поради проблеми със сигурността, достъпа и финансирането", добави той.

Израел удари по бази на "Хизбула" в Ливан

Израел удари по бази на "Хизбула" в Ливан

Проиранската милиция се похвали с успешен удар по ЦАХАЛ

Хуманитарният координатор в Ливан Имран Риза каза в четвъртък, че неотдавнашният скок на военните действия на юг е изключително обезпокоителен.

"Правилата на войната са ясни: страните трябва да защитават цивилните и тези правила трябва да се спазват. Те не са цел", каза Риза в изявление.

Съобщава се, че най-малко 39 цивилни са били убити в Южен Ливан през последните четири месеца, според данните на Службата на ООН по правата на човека.

Напрежението се разпали по границата между Ливан и Израел на фона на периодични размени на огън между израелските сили и "Хизбула", в най-смъртоносните битки, откакто двете страни водиха пълномащабна война през 2006 г.

Граничното напрежение идва на фона на израелска военна офанзива в Ивицата Газа, която уби повече от 28 650 жертви след трансгранична атака от палестинската групировка "Хамас" на 7 октомври.

Хизбула: Израел ще си плати за ударите в Ливан

Хизбула: Израел ще си плати за ударите в Ливан

Това заяви високопоставен служител на "Хизбула" и член на парламента на Ливан

Припомняме, че високопоставен служител на "Хизбула" и член на парламента на Ливан Хасан Фадлала каза в четвъртък, че Израел ще бъде изправен пред отмъщение, след като две групи удари срещу Южен Ливан предишния ден убиха 10 цивилни, половината от които деца.

"Врагът (Израел) ще плати цената за тези престъпления", каза Фадлала пред "Ройтерс", попитан за реакцията на мощната, подкрепяна от Иран въоръжена групировка на най-смъртоносния ден за цивилни в Ливан, откакто започнаха военните действия по южната му граница.