Резултатите от неотдавнашно проучване в Арабския свят показват, че повече от половината млади хора в региона обмислят емигриране, а все повече хора се идентифицират като "нерелигиозни".

Голямото проучване на Би Би Си и Арабски барометър, базирана в Университета в Принстън изследователска мрежа, е най-голямото задълбочено проучване, извършвано някога в региона. Над 25 000 души в 10 страни и палестинските територии са участвали в интервюта лице в лице за проучването, проведено между октомври 2018 и април 2019 г.

Петдесет и два процента от анкетираните на възраст между 18 и 29 години са заявили, че обмислят да емигрират в друга страна.

Проучването показва, че 70% от младите мароканци обмислят да напуснат страната си, а почти половината от цялото население на Судан, Йордания и Мароко и една трета от иракчаните обмислят емигриране.

"Самият брой е тревожен и има няколко компонента", изтъква д-р Мохамед Масбах, който е директор на Мароканския институт за политически анализи в Рабат.

"Политически е налице липса на доверие в правителството, тъй като младежите вярват, че правителството не може да реши проблемите им", коментира Масбах, допълвайки: "Социално-икономически младежката безработица е висока; вярва се, че ще се влоши."

Желанието да се емигрира обаче не се е увеличило всеобщо в целия Арабски свят. От 2013 г. насам то е намаляло в палестинските територии, Алжир, Судан, Йемен и най-вече в Ливан.

Абдул-Уахаб Каяли, научен сътрудник в Арабски барометър, обясни, че желанието за емиграция в Ливан може да е намаляло по няколко причини. Според някои оценки броят на представителите на ливанската диаспора е между 15 до 20 милиона души в сравнение с 5-те милиона ливанци в Ливан, отбеляза той.

"Много ливанци вече са имигранти и много от тези, които искат да имигрират, вече са го направили", обясни Каяли.

"Желанието за емигриране може да е спаднало заради триумфа на режима на Асад в Сирия и прекратяването на военните действия в много части на страната, най-вече по ливанската граница", допълни той.

Икономически фактори са цитирани в проучването като преобладаваща причина за емиграция. Конфликтите и нестабилността, които наскоро поразиха Йемен, Судан, Алжир, Либия и палестинските територии, изостриха икономическите проблеми.

Поредни многохилядни протести в Алжир

Поредни многохилядни протести в Алжир

Демонстрантите поискаха промени

След политическите вълнения в Алжир и оставката на президента Абделазис Бутефлика, няколко висши държавни служители и заможни бизнесмени бяха изправени на подсъдимата скамейка по обвинения в корупция, а гражданите на страната продължават да излизат по улиците, изисквайки по-нататъшна трансформация в ръководството на страната.

В Судан икономическата криза беше предизвикана от повишаването на цената на хляба, а хората оказаха силен натиск върху правителството, което доведе до свалянето от власт на президента Омар Ал Башир. Протестиращите продължават да настояват за гражданско управление на страната.

Изпращат на съд сваления судански президент Омар ал Башир

Изпращат на съд сваления судански президент Омар ал Башир

Той е обвинен в корупция

В продължаващата четиригодишна гражданска война в Йемен, разглеждана главно като конфликт между Саудитска Арабия и Иран, бяха убити хиляди хора, а милиони са на ръба на глада, като около 50 000 души са умрели от глад, свързан с войната.

Либия се превърна в бойно поле между силите, верни на генерал Халифа Хафтар, и тези, които подкрепят международно признатото правителство на министър-председателя Файез ал-Сарадж.

В допълнение към нарастващото желание да емигрират заради икономическите условия, все повече хора обръщат гръб на религията.

Процентът на възрастните, които се определят като "нерелигиозни", се е увеличил от 8% през 2012 г. на 13% през 2019 г. според проучването. То е установило също така, че е налице общ спад на доверието в религиозните лидери, като най-големият спад е отчетен в Мароко. Образованието е изиграло решаваща роля за това.