Всичките шест ядрени самолетоносача на САЩ, разположени в базата Норфолк на източното крайбрежие, не са в състояние да излязат на продължително плаване. Това става ясно от открити данни на американските военноморски сили.

Те се намират или в дълъг ремонт, или в продължаваща от много месеци планова поддръжка. Единственият ядрен самолетоносач в бойна готовност "Хари Труман", който трябваше още през миналия месец да се отправи на поход в Близкия изток, се е върнал в базата си заради сериозни неизправности в електрическите мрежи, уточнява "Интерфакс".

През лятото той също трябваше да се отправи на поход, но така и не са могли да го приведат в състояние на бойна готовност. Графикът на бойните дежурства на ударните групи на САЩ, водени от самолетоносачи, беше нарушен.

За да се ускорят ремонтните дейности на този самолетоносач, е трябвало да се увеличи плановото обслужване на останалите.

Общо ВМС на САЩ разполагат с 11 атомни самолетоносача, шест от които обикновено са базирани в Атлантическия океан - в базата в Норфолк. Там сега освен "Хари Труман" се намират "Дуайт Айзенхауер", "Джордж Вашингтон", "Джон Стенис", "Джордж Буш" и "Джералд Форд".

Още четири самолетоносача се намират в бази на Западното крайбрежие на САЩ. Един самолетоносач "Роналд Рейгън" е постоянно разположен в базата Йокосука в Япония.

Междувременно в Министерството на отбраната на САЩ се обсъжда въпроса дали да се инвестира в самолетоносачи или постепенно да се ограничи финансирането им, насочвайки парите за друго въоръжение, включително хиперзвукови ракети.