Повече от половината жители на Великобритания подкрепят повторното присъединяване към единния пазар на Европейския съюз, въпреки че това би означавало възстановяване на свободното движение на работници от блока. Това става ясно според проучване, публикувано в сряда, съобщава "Ройтерс".

Ограничаването на имиграцията беше основна причина британците да гласуват за напускане на Европейския съюз през 2016 г.

Анкети през последните месеци показват, че значително количество хора в страната смятат, че Брекзит е грешка. Проучването от сряда идва по-малко от седмица след като бе установено, че годишната нетна миграция към Обединеното кралство е достигнала рекордно високо ниво миналата година - повече от два пъти повече записани през годината спрямо цифрите от преди вота за Брекзит.

Според проучването на британската международна интернет-базирана фирма за пазарни проучвания и анализ на данни YouGov, 57% от британците сега биха подкрепили присъединяването към единния пазар, дори ако това означава възобновяване на свободното движение на хора. Тази политика доведе до преместването на милиони семейства и работници във Великобритания по време на членството на страната.

Всеки пети анкетиран обаче беше против.

Сунак все още вярва в Брекзит

Сунак все още вярва в Брекзит

фон дер Лайен призна, че европейските лидери са се "объркали" относно напускането на Великобритания

Подкрепата за присъединяване към единния пазар, който също така гарантира свободното движение на стоки и услуги, беше разделена по политически линии.

Сред анкетираните, които са гласували за напускане на ЕС и които биха подкрепили опозиционната Лейбъристка партия на изборите в страната, 53% подкрепят членството в единния пазар, а 31% са против. От гласувалите за Брекзит, които възнамеряват да гласуват за управляващите консерватори, само 29% биха подкрепили връщане към единния пазар, а 54% са против.

Лейбъристите са обещали да подобрят търговските отношения на страната с блока, но лидерът Кийр Стармър заяви, че не иска връщане към единния пазар.

Като цяло проучването показва, че 72% от британците искат страната да има по-тесни връзки с Европейския съюз, включително мнозинството от гласувалите за оставане и напускане.

Според YouGov анкетата е имала извадка от 2138 души.

Фон дер Лайен призова младите да преразгледат Брекзит

Фон дер Лайен призова младите да преразгледат Брекзит

Според последните проучвания тенденциите на Острова са именно такива, но въпросът се смята за токсичен