Дузина пратеници на Съвета за сигурност на ООН отлетяха за Египет, за да посетят границата с ивицата Газа в понеделник само дни след като генералният секретар Антонио Гутериш предупреди, че хиляди хора в обсадения палестински анклав страдат и умират от глад, предава "Ройтерс".

Пратениците кацнаха в град Ариш, за да бъдат информирани от Агенцията на ООН за палестинските бежанци UNRWA за ситуацията в Газа, преди да потеглят към граничния пункт Рафах. По време на пътуването си те преминаха покрай десетки камиони, чакащи да доставят помощ на жителите на Газа.

"Реалността е дори по-лоша от това, което думите могат до опишат", каза представителят на Еквадор в ООН Хосе Де Ла Гаска пред репортери след брифинга на UNRWA.

"Трябва да видим...ще станем свидетели на това което се случва и какво можем да направим, за да се справим със ситуацията", каза той.

Ръководителят на UNRWA Филип Лазарини описа "колапс на гражданския ред", говорейки за умиращи от глад палестинци, които плячкосват центрове за разпределение на помощи и спират камиони по пътищата, докато се опитват да осигурят доставки за семействата си.

"Няма достатъчно помощ", каза Ладзарини. "Гладът преобладава в Газа. Все повече и повече хора не са яли един ден, два дни, три дни... повечето хора просто спят на земята."

UNRWA казва, че има "почти пълна липса на обществен ред" при доставката на хуманитарна помощ за Газа.

"Имахме няколко инцидента, разбира се, много тъжни, когато нашите складове бяха разбити и стоките бяха взети", отговори говорителка на UNRWA.

Тя каза, че има и случаи на гладни хора, които прихващат камиони с помощ и "изяждат провизиите на място". "Ако това е индикатор за нещо, то е индикатор за това колко гладни са хората", добави Тума.

Израел бомбардира Газа от въздуха, наложи обсада и започна сухопътна офанзива като отмъщение за атаката на Хамас от 7 октомври, при която според Израел са убити 1200 души и 240 души са  били взети за заложници. Здравните власти в Газа казват, че около 18 000 души са били убити от израелските атаки, като 49 500 са ранени.

По-голямата част от 2,3-милионното население на палестинския анклав е прогонено от домовете си.

UNICEF: В Газа падат бомби през 10 минути

UNICEF: В Газа падат бомби през 10 минути

Това заяви Говорителят на Детския фонд на ООН Джеймс Елдер в понеделник

Обединените арабски емирства организираха пътуването в понеделник до Рафах - където ограничена хуманитарна помощ и доставки на гориво преминаха в Газа - докато 15-членният съвет преговаря за резолюция, изготвена от ОАЕ, която изисква от враждуващите страни "да разрешат използването на цялата земя, море и въздух маршрути до и през Газа за помощ.

Той също така ще създаде управляван от ООН механизъм за наблюдение на помощта в Ивицата Газа. Не е ясно кога проекторезолюцията може да бъде подложена на гласуване.

Посланикът на ОАЕ в ООН Лана Нусейбех каза, че целта на посещението е била "да се научи от първа ръка какво е необходимо по отношение на разширяването на хуманитарните операции, които отговарят на нуждите на палестинския народ в Газа". Тя отбеляза, че това не е официално посещение на Съвета за сигурност.

Жозеп Борел подкрепи Гутериш за хуманитарни паузи в Газа

Жозеп Борел подкрепи Гутериш за хуманитарни паузи в Газа

Той призова страните от ЕС в Съвета за сигурност на ООН да подкрепят позицията на генералния секретар

САЩ не изпратиха свой представител, което следва ветото на САЩ миналата седмица върху предложеното искане на Съвета за сигурност на ООН за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня във войната между Израел и палестинската въоръжена групировка Хамас в Газа.

Франция и Габон също не изпращат представители на пътуването до Рафах. Френската мисия на ООН не отговори веднага на искане за коментар.

"Призовах Съвета за сигурност да окаже натиск за предотвратяване на хуманитарна катастрофа в Газа и повторих призива си за хуманитарно прекратяване на огъня. За съжаление Съветът за сигурност не успя да го направи", написа Гутериш в социалните медии в неделя.

Гутериш каза пред Съвета за сигурност в петък: "Половината хора на север и повече от една трета от разселените хора на юг просто умират от глад".

Франция, Германия и Италия подкрепят санкции срещу Хамас

Франция, Германия и Италия подкрепят санкции срещу Хамас

Дипломати обаче казват, че ще бъде трудно да се постигне необходимото единодушие за забрани в целия ЕС