Правителството на Еквадор и представители на туземните общности сключиха споразумение за прекратяване на социалната криза в латиноамериканската държава, съобщава "Франс прес".

Правителството се е съгласило да отмени указа за спиране на субсидиите за горивата.

В Еквадор въведоха комендантски час

В Еквадор въведоха комендантски час

Мерки на правителството

Двете страни са се договорили едновременно с отмяната на указа да бъдат преустановени и демонстрациите срещу правителството.

Президентът на Еквадор Ленин Морено преди два дни обяви въвеждането на комендантски час в столицата на страната Кито.

Ръководителят на Еквадор отбеляза, че тези мерки трябва "да улеснят работата на органите на реда в борбата срещу неприемливите прояви на насилие".

Освободиха полицаите в Еквадор, но ги накараха да носят ковчег на убит протестиращ

Освободиха полицаите в Еквадор, но ги накараха да носят ковчег на убит протестиращ

Протестиращите твърдят, че Тукумби е загинал, ударен от граната със сълзотворен газ

Миналата седмица Морено подписа указ за премахване на субсидиите за дизелово гориво и бензин, след което цените се повишиха с над 120%. Страната беше погълната от протести, които в някои градове прерастваха в безредици. В тази ситуация Морено обяви извънредно положение в страната.

Морено изработи набор от мерки за строги икономии, представяйки ги за икономически реформи в опит да получи спасителен заем от Международния валутен фонд (МВФ) за рестартиране на обременената с дългове икономика на страната, което доведе до масови демонстрации, привличащи все повече кръгове на еквадорското общество, които впоследствие стигнаха до насилие.

Местни правозащитни организации посочват, че при протестите са загинали седем души, докато най-малко 1000 души са ранени.