Основната опозиционна партия в Ирландия - "Шин Фейн", обяви, че ще внесе вот на недоверие към правителството следващия вторник, поставяйки на изпитание управляващата коалиция, след като тя загуби официалното си мнозинство в парламента по-рано тази седмица, съобщава "Ройтерс".

Член на дясноцентристката "Файн Гаел" напусна управляващата коалиция, след като гласува против законопроект, внесен от правителството, което включва също дясноцентристката "Фиана Файл" на премиера Михол Мартин и Зелената партия.

Въпреки това някои от другите законодатели, които напуснаха правителството през последните две години, продължават да го подкрепят в основните гласувания заедно с част от независимите депутати.

Тъй като "Шин Фейн" има много по-голяма преднина от всяка друга партия в проучванията на общественото мнение, е малко вероятно тези, които са свързани с правителството, да гласуват за свалянето му и да доведат до избори, които са насрочени за 2025 г.

Това е правителство, което вече е загубило парламентарното си мнозинство и не успява да се справи с кризите с разходите за живот, заяви лидерът на "Шин Фейн" Мери Лу Макдоналд, чиято партия никога не е била в правителството на Република Ирландия.

Време е да се направи път за правителство, което ще постави работниците и семействата на първо място, настоя.

Външният министър Саймън Ковъни изрази увереност, че правителството ще спечели гласуването, посочвайки, че е приел спорния законопроект, заради който колегата му подаде оставка тази седмица, с четири гласа.

Мисля, че ще имаме силно работещо мнозинство и това ще стане ясно тази седмица, изтъкна той.