Германското правителство и германският парламент са подали молба в най-висшия съд в страната за спиране на публичното финансиране на крайнодясната Националдемократическа партия на Германия (NPD), която властите се опитаха неуспешно да забранят, съобщава "Асошиейтед прес".

Германското вътрешно министерство уточни, че молбата за спиране на финансирането на Националдемократическата партия е била изпратена днес до Федералния конституционен съд. Властите искат да я изключат от системата, която осигурява на политическите партии публично финансиране на базата на тяхното представяне в изборите. Не е ясно кога съдът ще се произнесе по молбата.

През 2017 г. съдът постанови, че партията е твърде политически незначителна, за да оправдае забрана, но посочи, че нейните цели са противоконституционни. В парламентарните избори по-късно същата година Националдемократическата партия получи само 0,4 процента от гласовете, след като крайнодесните избиратели вместо това подкрепиха националистическата и антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия".