Руските власти блокираха днес сайт на осъдения на затвор опозиционер Алексей Навални с инструкции как да се гласува срещу кандидатите на Кремъл на предстоящите в страната парламентарни избори, съобщи ABC news.

Уебсайтът, разработен от екипа на Навални през 2018 г., има за цел да идентифицира кандидати, които са на най -силната позиция на изборите на 19 септември, за да победят кандидатите от Единна Русия, партията, която доминира в парламента и е силовата база на президента Владимир Путин.

Парламентарните избори в Русия ще бъдат от 17 до 19 септември без участието на съюзниците на Навални, които получиха забрана да се кандидатират или бяха принудени да емигрират. През юни организациите, свързани с опозиционера, бяха обявени за екстремистки и основните им сайтове станаха недостъпни в страната.

Журналистка на Би Би Си напусна Русия, след като Москва отказа да ѝ разреши да работи

Журналистка на Би Би Си напусна Русия, след като Москва отказа да ѝ разреши да работи

ФСБ я определи за заплаха за националната сигурност

Навални, който през февруари получи две години и половина затвор - присъда, която нарече "политическа" - призова своите привърженици да гласуват по места за съответния кандидат, който има най-добри шансове да победи човека, издигнат от управляващата партия "Единна Русия". Миналата седмица от Роскомнадзор за пореден път призова американските технологични гиганти Гугъл (Google) и Епъл (Apple) да премахнат от своите онлайн издания предизборното приложение на Навални - искане, което отново не бе изпълнено.

Русия плаши да глоби Apple и Google, ако не премахнат приложение на Навални

Русия плаши да глоби Apple и Google, ако не премахнат приложение на Навални

Сподвижниците му искат да използват приложението за организиране на тактическа кампания за гласуване

В условията на икономическа стагнация и корупционни скандали, прокремълската партия има ниска популярност. Според проучване на общественото мнение, проведено от близкия до властите институт ВЦИОМ, само 27,3 процента от руснаците имат добро мнение за "Единна Русия". Очаква се обаче тя да спечели изборите, тъй като опозицията, която би могла да извлече полза от недоволството, е подложена на засилени репресии с наближаването на гласуването, отбелязва от АФП. По-малко от две седмици преди изборите, близък съюзник на Навални предупреди днес за възможни големи измами с гласовете, подадени онлайн, предаде ДПА.

Привърженик на Навални междувременно бе осъден днес на три години затвор в Санкт Петербург, предаде Франс прес. Иля Першин ударил два пъти с лакът и ритнал веднъж с крак полицай по време на неразрешен протест в града през януари с искане за освобождаване на опозиционера.