Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса) в сряда бързо отхвърли опитите на републиканката Марджъри Тейлър Грийн да отстрани колегата си - републиканския председател Майк Джонсън от поста, съобщава "Ройтерс".

Демократите се присъединиха към републиканците и гласуването завърши с 359 срещу 43 гласа, в опит да избегнат повторение на хаоса, който последва през октомври, когато републиканците свалиха неговия предшественик Кевин Маккарти.

Ходът на Грийн е рядко неподчинение на републиканците към кандидата за президент републиканец Доналд Тръмп, който изрази подкрепата си за Джонсън и нарече стремежа му да бъде отстранен от власт "нещастен".

Застанал рамо до рамо от колегата си републиканец Томас Маси, Грийн критикува Джонсън за поредица от компромиси с демократите, които имат мнозинство в Сената (горната камара).

"Извинения като "точно така трябва да управлявате в разделено правителство" са жалки, слаби и неприемливи, каза Грийн за Джонсън. Дори с нашето слабо като бръснач републиканско мнозинство можехме поне да осигурим границата".

Републиканецът Майк Джонсън стана председател на Конгреса на САЩ

Републиканецът Майк Джонсън стана председател на Конгреса на САЩ

Той получи 220 гласа

Джонсън разгневи много хардлайнери тази година, като въведе двупартийни мерки за разходи, за да избегне затваряне на правителството и да помогне на съюзниците на САЩ, включително Украйна, без да настоява за строги мерки за сигурност на границата между САЩ и Мексико, които демократите отхвърлят.

Джонсън можеше да бъде видян да се разхожда из залата, след като Грийн започна призива си в сряда за свалянето му, с поддръжници на републиканците, които се ръкуваха с него и го потупваха по гърба.

Ситуацията подкрепи лидерът на демократите Хаким Джефрис, който се съгласи да спаси Джонсън от отстраняване, след като освободи Конгреса от препятствието на вътрешните борби между републиканците. Той предостави решаваща подкрепа на демократите за законопроекти, които трябва да бъдат приети.

Опитът на Грийн да потърси възмездие, като свали председателя от мястото с "предложение за напускане" спечели подкрепата само на двама други членове на нейната партия: Маси и депутата Пол Госар.

Маккарти може да напусне Конгреса преди края на мандата

Маккарти може да напусне Конгреса преди края на мандата

Трусове в Камарата на представителите