Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Педро Аграмунт подаде оставка, съобщи ТАСС, позовавайки се на неговия официален представител.

"Той (Аграмунт) представи тази сутрин оставката си", заяви представителят. Това е негово решение. Той го взе, когато сметна, че това е необходимо". Малко по-рано Педро Аграмунт съобщи решението си в Twitter.

На 28 април бюрото на ПАСЕ даде вот на недоверие на Аграмунт. Инициаторите на тази стъпка се позоваха на това, че той е "загубил доверието" на колегите си.

Тази мярка бе след посещение на Аграмунт в Сирия. Заедно с това от  задълженията на членовете на бюрото на ПАСЕ не се очаква, че те могат да гласуват недоверие към председателя на Асамблеята във връзка с неговото посещение или с други мотиви.

Депутатите от Държавната Дума заедно с представители на ПАСЕ и нейния председател посетиха Сирия на 20-21 март т.г. по покана на говорителя на сирийския парламент Хадии Халаф Абас. В хода на визитата в парламента се срещнаха с президента на Сирия Башар Асад. Имаха и преговори в рамките на съвместните заседания на международния комитет на руския и сирийския парламент.

Припомняме, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (или ПАСЕ) е един от двата главни органа на Съвета на Европа (СЕ).

За разлика от Европейския парламент (който е институция на Европейския съюз), правомощията на ПАСЕ се простират само до възможността да разследва, препоръчва и съветва.
Нейните препоръки в областта на човешките права имат значителна тежест в контекста на европейската политика. Европейският парламент и другите институции на Европейския съюз, често се позовават на данните на ПАСЕ, особено в областта на човешките права и на правното и културното сътрудничество.

Парламентарната асамблея се състои от общо 642 членове - 321 постоянни членове и 321 техни заместници. Те се избират или назначават измежду народните представители на националните парламенти на всяка страна-членка на Съвета на Европа. Всяка държава има от двама до осем представители в зависимост от броя на населението. Българската делегация в ПАСЕ се състои от шестима представители и шестима техни заместници от различни парламентарни сили, избрани на пропорционален принцип. В момента се оглавява от Джема Грозданова от ГЕРБ.