Председателят на полския парламент Марек Кучински обяви, че подава оставка, предаде Ройтерс. До решението му се стигна, след като беше разкрито, че Кучински е използвал държавни самолети за частни пътувания на членове на семейството си.

Очаква се оставката на председателя на парламента в Полша да се отрази на резултата на управляващата партия "Право и справедливост", тъй като скандалът се разрази непосредствено преди парламентарните избори в страната, насрочени за 13 октомври.

Броени дни, след като Кучински се извини публично, че е използвал правителствения самолет "Гълфстрийм" за 23 полета със своето семейство, той обяви и че ще освободи заемания пост.

Политическите анализатори в страната съобщават, че до днес управляващите са изчаквали с надеждата скандалът да замре в разгара на летните ваканции. Заради допълнителните разкрития от полските медии за полетите обаче е станало ясно, че евентуалните загуби са станали твърде големи, за да бъдат пренебрегнати. Според анкета на от вестник "Супер Експрес" около 2/3 от поляците са поискали Кучински да подаде оставка.

Според проучване на общественото мнение, проведено преди избухването на скандала, "Право и справедливост води с 41,7% преди изборите наесен, докато основният опозиционен блок - центристката "Гражданска платформа", има 25%, а групата леви партии са с 10,2%.