Алианс от Свободната сирийска армия в Южна Сирия призова Русия да спре да ги бомбардира преди да започнат да си сътрудничат двете страни, съобщава Ройтерс.

Бунтовниците подчертаха, че не са отхвърлили предложение на Москва за въздушна подкрепа, но първо Русия трябва да спре въздушните удари по тях.

В събота руският външен министър Сергей Лавров каза, че руските ВКС, които извършват въздушни атаки в Сирия от 30 септември, са готови да помогнат на „патриотичната" сирийска опозиция.

„Не отхвърляме предложението. Просто заявихме, че ако руснаците са сериозни с тяхното предложение, те трябва да спрат незабавно да бомбардират нашите бази и цивилни райони", каза Исам ал Раис, говорител на Южния фронт на Свободната сирийска армия пред БиБиСи.

Не се нуждаем от помощ сега, те трябва да спрат да атакуват нашите бази и след това можем да разговаряме за бъдещо сътрудничество, добави той.

Руските въздушни удари са насочени към „Ислямска държава" и бунтовнически групи в Западна Сирия. Южният фронт действа до границата с Йордания и Израел - тези райони не са били мишена на руските авиоудари.