Преговорите по иранската ядрена програма продължават следващата седмица.  Това съобщи днес главният преговарящ на Европейския съюз по ядрените преговори с Иран, Енрике Мора. 

По думите му, последният кръг от дискусии по въпроса ще започне следващия понеделник в австрийската столица Виена.

ЕС: Времето за преговори по иранската ядрена програма изтича

ЕС: Времето за преговори по иранската ядрена програма изтича

В края на последния кръг от преговори във Виена

"Важно е да се ускори темпото по ключовита нерешени въпроси и да продължим напред, като работим в тясно сътрудничество със САЩ. Добре дошли в 8-ия рунд", написа Мора в "Туитър".

Съобщението идва след кратка пауза в преговорите, след като Али Багери Кани, главният преговарящ за Иран, се завърна в страната миналата седмица, когато се сложи край на седмия кръг от преговорите, според CNN.

Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън Джейк Съливан обяви, че преговорите не вървят добре, тъй като все още няма път обратно към споразумението с Иран, известно като JCPOA. JCPOA от ерата на експрезидента Барак Обама предоставя на Иран облекчаване на санкциите в замяна на Иран да позволи инспектирането на съоръженията му и да се отърве от по-голямата част от ядрената си програма. Съединените щати се оттеглиха от сделката през 2018 г. и оттогава Иран спря да спазва нейните условия.

САЩ: Иран не дойде с конструктивни предложения във Виена

САЩ: Иран не дойде с конструктивни предложения във Виена

Напрежение около ядрената сделка с Техеран

Седмият кръг от преговорите, който започна в края на ноември и приключи през декември, бе проведен повече от пет месеца от предишния кръг от преговори. Преговорите не се водят директно между САЩ и Иран.

Длъжностните лица са нетърпеливи скоро да постигнат решение, като някои сигнализират, че времето изтича, за да се постигне сделка с  Иран.

"В някакъв момент в не толкова далечното бъдеще ще трябва да заключим, че трябва да договорим изцяло нова сделка и ще преминем през период на ескалация на криза", заяви Роб Мали, специален пратеник на САЩ за Иран, пред CNN във вторник.