Австралийският премиер Малкълм Търнбул отхвърля твърденията на "Амнести Интернешънъл", че злоупотребата и малтретирането на бежанците и търсещите убежище в Науру се превръща в съзнателно и системно насилие.

"Аз тотално отхвърлям това твърдение...то е абсолютно грешно", заяви Търнбул пред местното радио ABC.

В унищожаващ доклад, разпространен късно в сряда, "Амнести" обвини Австралия в управляването на затвор на открито в тихоокенската островна държава, където повече от 1000 търсещи убежище и бежанци се намират през изминалите три години.

Австралия залови всички търсещи убежище, пътуващи до страната по море от 2013 г., или връща техните лодки обратно или ги препраща към бреговете на Науру или новогвинейския остров Манус.

Отговарящият за изследването на "Амнести Интернешънъл" заяви пред репортери в Сидни, че отношението към тези хора от страна на австралийското правителство е като насилие.

"Ние не стигнахме до тези заключения лесно. Естеството на причинената вреда, системната политика - това не е изолиран инцидент, фактът, че това е правено съзнателно с ясна цел - създаване на възпиране и наказание. Всички тези елементи взети заедно водят до заключението, че отношението е като насилие", обясни тя.

Малкълм Търнбул повтори отново, че ангажиментът на правителството за закрила на границата е силен и състрадателен.

"Това, което бяхме способни да направим, е да спрем лодките, да няма смъртни случаи в морето. Намалихме броя на задържаните деца от почти 2000, когато дойдохме на власт, до 0", обясни премиерът.

От "Амнести" обаче твърдят, че това технически не е вярно, след като хора продължават да умират в международни води, просто не близо до Австралия.

"Те спасяват животи, но на каква цена? Както един бежанец в Науру каза те умират хиляди пъти всеки ден", коментират от организацията.