Испанският премиер Педро Санчес е насърчил китайския президент Си Дзинпин да разговаря с Киев, съобщава "Ройтерс".

Той заяви, че по време на срещата с китайския лидер е изразил загриженост относно нахлуването на Русия в Украйна.

На пресконференция в Пекин Санчес посочи, че е заявил на Си, че Испания подкрепя формулата за мир, предложена от украинския президент Володимир Зеленски през ноември, която включва искания за възстановяване на територията на Украйна до статуквото преди анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

"Предадох нашата загриженост относно незаконното нахлуване в Украйна", отбеляза Санчес и добави, че е "насърчил Си да разговаря с президента Зеленски", за да научи от първа ръка за мирния план на Киев.

Путин и Си Дзинпин не са обсъждали мирния план на Украйна

Путин и Си Дзинпин не са обсъждали мирния план на Украйна

Имало е размяна на мнения по китайската формула за мир

"Вярвам, че това е план, който полага основите за траен мир в Украйна и е напълно съобразен с Хартата на ООН и нейните принципи, които бяха нарушени от руския президент Владимир Путин с неговата инвазия", подчерта испанският премиер.

Той обаче не разкри какво му е казал Си по въпроса.

Навръх първата годишнина от войната Китай публикува т.нар. "мирен план" с идеите си за уреждане на войната.

В документа, включващ 12 точки, Пекин призова Русия и Украйна да проведат мирни преговори възможно най-скоро и предупреди, че в конфликта не трябва да се използват ядрени оръжия. Планът включва апел за прекратяване на огъня, зачитане на законните интереси на всички страни в областта на сигурността, уреждане на хуманитарната криза в Украйна, размяна на военнопленници между Москва и Киев, както и отмяна на едностранните санкции, наложени без съответното решение на Съвета за сигурност на ООН.

Испания е член на НАТО, чиято външна политика е тясно свързана със Съединените щати, и е верен съюзник на Украйна. Страната ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз през юли.

Зеленски: Украйна очаква диалог от Китай

Зеленски: Украйна очаква диалог от Китай

Предаде на Китай украинската формула за мир