Министър-председателят на Перу Алберто Отарола подаде оставка, съобщава Ройтерс.

Това негово действие е във връзка с изтекъл аудиозапис, за който се твърди, че е на служител, който се опитва да повлияе неправомерно на правителствени договори. Според Отарола записът е направен през 2021 г., когато той не е бил държавен служител. По думите му той е манипулиран и редактиран като част от заговор от неговите политически опоненти.

С оттеглянето на Отарола останалите 18 членове на кабинета също трябва да подадат оставка, според перуанските закони. Президентът Дина Болуарте има избор да възстанови всеки член на кабинета или да го замени с нов министър.

По-рано тази седмица външният министър Хавиер Гонзалес-Олаечеа посочи, че Болуарте ще направи промени в кабинета си като част от повторно стартиране на общата политика на правителството.

Рокадите в управлението се превърнаха в нещо обичайно в Перу. През февруари Болуарте размести кабинета си, като смени четирима министри, включително тези, които ръководят икономиката и минното дело, докато нацията от Андите работи, за да извади разклатената си икономика от рецесията.

Рокади в правителството на Перу

Рокади в правителството на Перу

Президентът Дина Болуарте смени четирима министри