Доналд Тръмп обича да изтъква, че Путин провежда своята настъпателна политика спрямо Украйна - анексирането на Крим и пълномащабно нахлуване в Украйна - по време на администрациите на демократите Обама и Байдън, внушавайки, че това не би се случило, ако той би бил в Белия дом. А Путин ме уважава, казва бившият президент Тръмп, затова и границите на Украйна не са се променили при негово управление. Сега Тръмп, който води активна предизборна кампания, обещава да прекрати руско-украинската война за 24 часа, ако влезе отново в Белия дом. Какъв ход от страна на Владимир Путин е това по отношение на САЩ и предстоящите избори за президент през октомври месец, разсъждава в свой материал кореспондентът на BBC Григор Атанесян.

"Когато Тръмп беше президент, Русия не взе нищо", каза републиканецът наскоро, добавяйки, че "Русия се е страхувала от него", приписвайки обаче думите на унгарския лидер Виктор Орбан.

Нито Москва, нито Киев са ентусиазирани от тази реторика. "Украинската криза не може да бъде разрешена за един ден", отговори руският пълномощен пратеник в ООН.

Лидерът на републиканците обаче продължава да се хвали със специалните си отношения с Владимир Путин. Специално за американския журналист Еван Гершкович многократно се хвали, че ще бъде освободен веднага щом Тръмп стане президент.

"Владимир Путин, президентът на Русия, ще направи това за мен и за никой друг и ние няма да плащаме нищо за това", казва няколко пъти Тръмп. В Кремъл отвърнаха студено - преговори за съдбата на Гершкович с Доналд Тръмп не се водят.

Остава неизвестно дали руският лидер се е обидил от фамилиарността на американския си колега. И дали това по някакъв начин е повлияло на времето, избрано за размяната. Но администрацията на Байдън ще позира с американци, освободени от руски затвори.

Именно Камала Харис ще отчете прибирането на сънародниците си у дома като един от успехите си и Тръмп трудно ще оспори това. Очевидното желание на Путин да договори такова сложно международно многоетапно споразумение с демократите, без да чака резултата от изборите през ноември, няма да добави тежест към аргументите на републиканеца да се завърне в Белия дом.