Северна Корея осъди решението на САЩ да изпратят касетъчни боеприпаси на Украйна, наричайки го "престъпен акт", съобщава "Ройтерс".

Пхенян поиска незабавна отмяна на този план.

Фактът, че Джо Байдън призна, че е било трудно решение, показва, че той е наясно с катастрофалните последици от използването на касетъчни боеприпаси, подчерта севернокорейският външен министър Чое Сон Хуей.

"Категорично осъждам решението на САЩ да предоставят оръжия за масово унищожение на Украйна като опасно престъпно деяние и като опит да се тласне светът към нова катастрофа и категорично настоявам то да бъде отменено незабавно", заяви тя.

Изолираната Северна Корея изгради по-тесни отношения с Русия и я подкрепи, след като силите ѝ нахлуха в Украйна през февруари миналата година.

Миналата седмица Съединените щати обявиха, че ще изпратят на Украйна спорните оръжия - забранени от над 100 държави - като част от пакет за отбрана на стойност 800 милиона долара.

НАТО няма позиция за касетъчните боеприпаси - съюзниците да решават поединично

НАТО няма позиция за касетъчните боеприпаси - съюзниците да решават поединично

Столтенберг напомня, че те се използват и от Украйна, и от Русия

Украйна заяви, че решението на САЩ ще помогне за освобождаването на украинска територия, но обеща да не използва боеприпасите в Русия.

Столтенберг заяви, че НАТО "няма позиция" относно касетъчните боеприпаси, тъй като някои съюзници са забранили използването им, а други - не. Той подчерта, че в случая това ще бъде решение на отделните правителства, а не на НАТО в цялост.

Няколко страни членки на Алианса, сред които Германия, Канада и Испания, вече изразиха несъгласието си с подобна доставка.

Касетъчните боеприпаси за Москва са доказателство за провала на военните в Киев

Касетъчните боеприпаси за Москва са доказателство за провала на военните в Киев

Този ход е насочен към максимално удължаване на конфликта в Украйна