В незабележим офис на седмия етаж на 135 Bonham Strand във финансовия квартал на Хонконг се помещават поне четири компании със сенчеста мисия - да улесняват незаконната продажба на западни технологии на Русия.

Според "Ню Йорк Таймс" компаниите, намиращи се на този адрес, са закупили милиони чипове и сензори за руски военно-технологични компании, много от които са подложени на санкции от страна на правителството на САЩ.

Дружествата носят имена като Olax Finance и Rikkon Holding. Офисът им с избледнял номер 704 на вратата изглежда не е обитаван.

Но тези компании са важно звено във веригата, свързваща американските изследователски лаборатории с китайските заводи, руските производители на оръжие и бойните полета в Украйна, и знак, че правителството на САЩ и технологичните гиганти нямат контрол върху това къде отиват техните технологии.

Откакто е започнала войната в Украйна, чипове на стойност около 4 млрд. долара са потекли към Русия чрез повече от 6000 компании, включително тези в 135 Bonham Strand. Това показва анализът на NYT, базиран на руски митнически данни, корпоративни регистри, регистрации на домейни и данни за санкции. Анализът разглежда около 800 000 доставки на забранени електронни стоки за Русия от средата на 2021 г. насам.

Въпреки че Западът се опитва да прекъсне достъпа до полупроводници чрез търговски ограничения, Русия е създала толкова стабилна паралелна верига за доставки, че през последните три месеца на 2023 г. е внесла почти толкова критични чипове, колкото и през същия период на 2021 г.

ЕС удря със санкции Беларус

ЕС удря със санкции Беларус

Санкциите са насочени към износа на редица стоки и модерни технологии, както и определени услуги

Способността на Владимир Путин да заобикаля търговските ограничения на Запада беше един от провалите на ръководения от САЩ отговор на действията на Москва в Украйна.

Вносът на технологии в Русия започва от американски производители на чипове, които продават продуктите си на международни дистрибутори. По закон производителите на чипове не са задължени да проследяват къде се озовават техните стоки.

След това Русия се обръща към международните дистрибутори, които според анализа на NYT се намират в Хонконг, Китай, Турция, Индия, Сърбия и Сингапур, за да поддържат постоянни доставки на технологии.

ЕС одобри 14-ия пакет от санкции срещу Русия

ЕС одобри 14-ия пакет от санкции срещу Русия

Той има за цел да затвори някои вратички за заобикаляне на мерките и за първи път засяга износа на газ от Русия

Някои от дружествата посредници са част от дългогодишни мрежи от офшорни фирми, собственост на руски бизнесмени. Според анализ на NYT четирите фиктивни компании на адрес 135 Bonham Strand са собственост на олигарси, свързани с руската военно-промишлена база.

Бързината, с която фиктивните компании започват да работят, зашеметява западните регулаторни органи. Веднага след като един доставчик е разкрит, на негово място се появяват нови, понякога със същия собственик. Някои от тези компании работят в задния двор на САЩ, включително една свързана с Русия фирма, очевидно неволно ръководена от латвийско-канадски пенсионер, живеещ в двуетажна къща в предградие на Торонто.

Япония наложи нови санкции срещу Русия, Китай, Индия и други страни

Япония наложи нови санкции срещу Русия, Китай, Индия и други страни

Затягане на контрола над търговията с електроника

Китай играе важна роля. Като водещ производител на електроника в света, той внася огромни количества западни компоненти и ги превръща в потребителска електроника. Китайските фирми лесно могат да пренасочат тези доставки към Русия, твърдят експерти.

На 8 юли руска ракета удари детска болница в Киев. Ракетата с далечен обсег на действие Kh-101 беше натъпкана с електроника от американски производители на чипове.

Един от важните елементи беше чипът Field Programmable Gate Array, или F.P.G.A., произвеждан от американски компании като Advanced Micro Devices и Intel. Този чип се използва в пожароизвестителни системи, интернет модеми, ракети и безпилотни самолети за светкавична обработка на данни и е забранен за продажба в Русия.

След САЩ и Великобритания наложи санкции на Московската фондова борса

След САЩ и Великобритания наложи санкции на Московската фондова борса

Акцията, част от 50 нови санкции и координирана с партньорите от Г-7, също е насочена към доставчици на боеприпаси, машини, микроелектроника и логистика

От началото на войната Русия е внесла чипове F.P.G.A. на стойност над 390 млн.долара.

Тези пратки са само част от усилията на Кремъл да заобиколи санкциите и да запази доставките на важни технологии.

Китай се превърна в доминиращ доставчик на микрочипове за Русия. По данни на Съюза на полупроводниковата индустрия 29% от всички полупроводници преминават през Китай. Чиповете на F.P.G.A. постъпват в огромни количества при китайските производители, които ги инсталират в продукти, продавани в цял свят.

Германия спъва санкции срещу руския втечнен газ в ЕС

Германия спъва санкции срещу руския втечнен газ в ЕС

Санкциите трябва да бъдат 14-ият пакет, подкрепен от страните-членки на ЕС, откакто започна войната в Украйна

През 2008 г. руският бизнесмен Алексей Чиченев придобива контрол над Saril Overseas, дружество със седалище в Хонконг. Това е една от структурите в нарастващото портфолио от фиктивни дружества на адрес 135 Bonham Strand, оглавявано от Чиченев, руски емигрант в Хонконг, и неговия партньор Михаил Виноградов.

През следващото десетилетие двойката започва да управлява близо дузина фиктивни компании с имена като Syssoft и Toren Limited, които се занимават с международно развитие и търговия с недвижими имоти, според съобщения в пресата и уебсайтове на компании.

Канада удря със санкции руски компании, политици и спортисти

Канада удря със санкции руски компании, политици и спортисти

Някои от лицата попадат за втори път в "чррния списък"

Публичните регистри показват, че две компании на адрес 135 Bonham Strand, Rikkon и Midicon, са били собственост поотделно на Андрей Козицин и Игор Кудряшкин, които са свързани с Уралската минно-металургична компания. По данни на Министерството на финансите и публично достъпни документи Уралската минно-металургична компани е свързана с Путин, производството на оръжие и руската организирана престъпност.

След незаконната анексия на Крим от Русия Андрей Козицин и Игор Кудряшкин регистрират на 135 Bonham Strand най-малко 11 компании.

САЩ удрят със санкции паралелния внос на високи технологии за Русия

САЩ удрят със санкции паралелния внос на високи технологии за Русия

Под ударите попадат и фирми от Китай, Хонконг, Турция, ОАЕ и ЮАР

След агресията срещу Украйна тези компании са включени в заобикалянето на западните санкции.

Китайски компании са изнасяли прецизни части, използвани в руски оръжия, за базирания в Беларус доставчик на отбранителни продукти, дори след като той е попаднал под санкции, показват документи, получени от Nikkei Asia.

Кремъл: Дори САЩ не могат да изнудват със санкции Китай

Кремъл: Дори САЩ не могат да изнудват със санкции Китай

Санкциите ще са заради предполагаемата подкрепа на Пекин за руския военно-промишлен комплекс

Китай настоява, че не оказва въоръжена подкрепа на руските военни действия в Украйна, но документите показват, че китайските компании може би съзнателно улесняват доставките на оръжие за Русия.