Дори Съединените американски щати вече не могат да си позволят да говорят с Китай с тон на изнудване, въпреки че може би не всички американски политици все още са разбрали това.

Това мнение изрази в сряда прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. 

Така той коментира заплахите на Държавния департамент за налагане на санкции срещу китайски компании и финансови институции. Те са заради предполагаемата подкрепа на Пекин за руския военно-промишлен комплекс чрез износа на стоки с двойна употреба.

САЩ плашат Китай с нови санкции заради Русия, Пекин обещава силни контрамерки

САЩ плашат Китай с нови санкции заради Русия, Пекин обещава силни контрамерки

Негативните фактори между Китай и САЩ продължават да се трупат, твърдят китайски медии

"Ние добре знаем, че нашите китайски другари не приемат такъв език, не приемат такива съобщения и такива заплахи. Китай е много голяма, суверенна, мощна държава, с която дори Съединените американски щати едва ли могат да си позволят да говорят с такъв тон", каза той.

Песков добави, че "може би не всички в американското ръководство са разбрали това в момента". "Но с течение на времето те ще го разберат", увери той.

Прессекретарят на руския лидер добави, че Русия е солидарна с Китай, считайки подобни заплахи към САЩ за неуместни.

"Знаем със сигурност, че това не се харесва на китайците и сме солидарни, каза Песков. Ние смятаме подобен тон с подобни заплахи за абсолютно неуместен и неприемлив", добави той.

Китай отрича да подхранва пламъците на войната в Украйна

Китай отрича да подхранва пламъците на войната в Украйна

Пекин смята, че всички усилия трябва да бъдат признати в подкрепа на мерките за мир

Китай смята, че всички усилия трябва да бъдат признати в подкрепа на мерките за мир около войната между Русия и Украйна. Това заяви по-рано тази седмица говорителката на китайското външно министерство Мао Нин. 

Тя подчерта, че страната ѝ никога не е "раздухвала огън нито е подхранвала пламъците".

Коментарът ѝ дойде, след като украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия и Китай в опит да подкопаят планираната от него среща на върха за глобален мир в Швейцария в средата на юни.

Въпреки че Русия и Китай обявиха отношения "без ограничения" само дни преди Москва да започне инвазията си в Украйна през февруари 2022 г., досега Пекин избягваше да предоставя на Русия действителни оръжия и боеприпаси за военните ѝ усилия.

Украйна призовава Китай да се присъедини към мирната среща в Швейцария

Украйна призовава Китай да се присъедини към мирната среща в Швейцария

Засега над 100 държави ще участват

Кремъл заяви в петък, че Москва подкрепя отказа на Китай да участва в мирната среща на върха за Украйна следващия месец в Швейцария, защото е безполезно да се провежда такова събитие без участието на Русия.