Президентът на Бангладеш разпусна парламента във вторник, разчиствайки пътя за временно правителство и нови избори ден след като премиерът Шейх Хасина подаде оставка и избяга, предава "Ройтерс".

Кабинетът на президента Мохамед Шахабудин също обяви, че лидерът на опозиционната Бангладешка националистическа партия Бегум Халеда Зия, бивш министър-председател, която враждуваше с Хасина от десетилетия, е била освободена от домашен арест.

Студентски протестиращи заплашиха с нови демонстрации, ако парламентът не бъде разпуснат.

Движението, което свали Хасина, възникна от демонстрации срещу квотите за работа в публичния сектор за семейства на ветерани от войната за независимост на Бангладеш от 1971 г., разглеждани от критиците като средство за запазване на работни места за съюзници на управляващата партия.

Около 300 души бяха убити и хиляди ранени при насилие, което разкъсва страната от юли насам.

След като демонстранти нахлуха и разграбиха резиденцията на премиера в понеделник, улиците на столицата Дака отново бяха мирни във вторник, с по-слаб трафик от обикновено и много училища и предприятия, затворени по време на безредиците, все още са затворени.

Премиерът на Бангладеш подаде оставка, военните поеха нещата в свои ръце
Обновена

Премиерът на Бангладеш подаде оставка, военните поеха нещата в свои ръце

Все още не е ясно дали те ще играят роля в бъдещото управление

Студенти, които водеха протестите, бяха забелязани да насочват трафика по главните кръстовища в Дака в отсъствието на полиция.

"Не сме виждали никакви пътни полицаи от вчера вечерта. Ето защо ние поехме отговорността да контролираме трафика, така че всички да могат да пътуват безпроблемно", каза Мохамад Нур, 20-годишен студент, пред Reuters TV.

Фабриките за дрехи, които доставят облекло на някои от най-популярните световни марки и са опора на икономиката, останаха затворени с планове за повторно отваряне, които ще бъдат обявени по-късно, каза основната асоциация на производителите.

Решението за разпускане на парламента беше взето след срещи с началници на въоръжените сили, лидери на политически партии, студентски лидери и някои представители на гражданското общество, се казва в изявлението на президента.

Бягството на Хасина сложи край на 15-годишното и политическо движение, наследено от нейния баща, основателя на държавата Муджибур Рахман, след като той беше убит през 1975 г.

От началото на 90-те години на миналия век Хасина враждува и сменяше властта със своя съперник Зия, която наследи собственото си политическо движение от съпруга си Зиаур Рахман, владетел, който самият беше убит през 1981 г.

Протестите срещу Хасина бяха подхранвани отчасти от бедността. След години на силен икономически растеж с разрастването на шивашката индустрия, икономиката на стойност 450 милиарда долара се бореше със скъп внос и инфлация и правителството потърси спасителна помощ от Международния валутен фонд.

Хасина беше обвинена, че става все по-авторитарна, като много от нейните политически врагове бяха хвърлени в затвора. Оставката й беше приветствана от ликуващи тълпи, които нахлуха без съпротива в разкошната територия на нейната резиденция, след като тя избяга в понеделник, разграбвайки мебели и телевизори.

Президентът Шахабудин каза по-рано, че временно правителство ще проведе избори скоро след като поеме властта. Главнокомандващият армията генерал Вакер-Уз-Заман трябваше да се срещне със студентски лидери, за да обсъдят формирането на правителството.

Хасина отлетя за Индия и е настанена в защитена къща извън Делхи.

Нигерия задържа шивачи, изработили руски знамена за антиправителствени протести

Нигерия задържа шивачи, изработили руски знамена за антиправителствени протести

Министерството на държавните служби твърди, че е задържало някои от "спонсорите" на шивачите, без да дава подробности