Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва се надява американският му колега Джо Байдън да спечели президентските избори в САЩ през ноември, каза той във вторник в интервю, цитирано от "Ройтерс".

"Въпреки че не съм гласоподавател в САЩ, мисля, че е очевидно, че Байдън е по-голяма гаранция за оцеляването на демокрацията в света и в Съединените щати", каза Лула пред местния телевизионен канал RedeTV.

Демократът Байдън вероятно ще се изправи срещу бившия президент републиканец Доналд Тръмп през ноември в реванш от тяхната надпревара през 2020 г. Две години по-късно левият Лула победи крайнодесния действащ президент Жаир Болсонаро, често оприличаван на Тръмп, за да спечели третия си непоследователен мандат в Бразилия.

Лула, който влезе в политиката през 70-те години на миналия век като синдикален лидер, каза, че е имал "добри отношения" с Байдън и похвали президента на САЩ за защитата му на правата на работниците, отбелязвайки, че е подкрепил стачка срещу автомобилните производители миналата година.

"От началото на своя мандат Байдън се позиционира в защита на работниците", каза Лула. "Надявам се Байдън да спечели изборите.

През септември двамата лидери стартираха инициатива за насърчаване на правата на работещите хора и също така се споразумяха по теми като прехода към по-екологична енергия, като членове-основатели на Глобалния алианс за биогорива .

Техните разногласия включват войната в Газа, като Лула твърди, че Израел е отговорен за "геноцида" срещу палестинците. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза на бразилския лидер на среща миналата седмица, че Вашингтон не е съгласен със забележките на Лула.

Байдън през 2022 г. беше един от първите световни лидери, които поздравиха Лула за изборната му победа и го подкрепиха на 8 януари 2023 г., когато привържениците на Болсонаро нахлуха и претърсиха президентския дворец, Конгреса и Върховния съд на Бразилия, призовавайки за военен преврат.

Нетаняху: САЩ ни подкрепят във войната с "Хамас"

Нетаняху: САЩ ни подкрепят във войната с "Хамас"

Изявлението бе обявено като негов отговор на забележките на президента на САЩ Джо Байдън,