Войските на НАТО могат да извършват дейности по поддръжка директно на украинска територия, тъй като това няма да наруши никакви международни правила.

Това заяви в интервю за Чешката държавна телевизия президентът на страната Петр Павел.

Според него трябва да се прави ясно разграничение между разполагането на бойни части и евентуалното включване на войски в някои "поддържащи" дейности, с които НАТО вече има опит.

"От гледна точка на международното право и на Устава на ООН нищо не би попречило на войски на държави - членки на НАТО, както и на цивилни граждани, например, да помагат в работата в Украйна", подчерта Павел.

Според Павел западните съюзници трябва да имат смелостта да защитят дейността си юридически, "защото подпомагането на обучението и поддръжката на техника в суверенна държава не е участие в бойни действия", обясни чешкият президент.

"Дори и да има тренировъчна мисия на нейна (украинска) територия, това не е нарушение на нито едно международно правило. И от нас зависи каква форма на помощ ще изберем да предоставим на Украйна, стига да останем в рамките на тази граница на небойно участие", каза чешкият президент.

Макрон призова съюзниците на Украйна да не бъдат страхливци

Макрон призова съюзниците на Украйна да не бъдат страхливци

Войната се завърна на нашата земя, обяви френският президент

"Със сигурност не бих отхвърлил дебат по този въпрос. Ако успеем да се споразумеем със съюзниците, че например вместо да обучаваме украински войници на територията на държавите членки на НАТО и да транспортираме хиляди войници, да речем, в Полша или Чехия, много по-разумно би било да транспортираме няколко десетки инструктори на украинска територия и да обучаваме украински войници там", каза той.

Той също така припомни, че след началото на руската инвазия в Украйна Москва заяви, че всеки, който оказва каквато и да е помощ на Украйна, ще бъде легитимна мишена.

Макрон застава зад коментарите си за изпращане на войски в Украйна

Макрон застава зад коментарите си за изпращане на войски в Украйна

Той е премислил всяка една от думите, които е казал по този въпрос

"Днес ние не само снабдяваме Украйна с леко стрелково оръжие, снабдяваме я с танкове, скоро може да я снабдим със самолети, снабдяваме я с крилати ракети със среден обсег и въпреки това не е имало нападение срещу територията на НАТО.

Русия знае много добре, че това би било много по-голямо нарушение на закона отот това, което прави сега в Украйна", каза Павел. Той дори добави, че Русия е наясно със силата на НАТО.