Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси си осигури трети мандат като лидер на най-гъсто населената страна в Близкия изток, съобщава "Ал Джазира".

Това стана ясно след приключването на броенето на гласовете от изборите.

По данни на Националния изборен орган Сиси печели 89,6% подкрепа.

Тридневните избори в Египет приключиха миналия вторник.

Гласуването, за чийто резултат нямаше особени съмнения, се проведе в момент, когато Египет преминава през различни проблеми, като войната между Израел и "Хамас" в съседна Газа и най-тежката икономическа криза в страната.

Резултатите укрепиха властта на Сиси, която той пое след свалянето през 2013 г. на първия всенародно избран президент на страната Мохамед Морси. Той беше преизбран и през 2018 г. И на двата предишни избора спечели с 97% от гласовете.

Египет ще доставя дизел в Газа

Египет ще доставя дизел в Газа

Това ще е по време на примирието

Сиси удължи президентския мандат от четири на шест години и промени Конституцията, така че да повиши лимита за последователни мандати от два на три.

Въпреки несгодите на Египет продължилите от десетилетие репресии срещу критиците на управлението елиминираха всякаква сериозна опозиция срещу Сиси - петият президент, излязъл от редиците на армията от 1952 г. насам.

Сиси се съревноваваше с трима други опоненти, нито един от които не беше известен. Най-известният потенциален кандидат се отказа от надпреварата с оплакване, че кампанията му е била възпрепятствана, а десетки негови поддръжници - арестувани.

По време на управлението на СиСи Египет прати зад решетките хиляди политически затворници. Впреки че президентската комисия по помилванията е освободила около 1000 души за една година, правозащитни групи твърдят, че арестуваните за същия период са от три до четири пъти повече.

Поддръжниците му приписват заслугата за възстановяването на спокойствието в страната след хаоса, който последва бунта през 2011 г., при който беше свален президентът Хосни Мубарак.