Президентът на Ирак Бархам Салих определи провеждането на предсрочни избори като изход от ситуацията в страната. Той направи изявлението след последните сблъсъци между враждуващи групировки, при които загинаха повече от 20 души, а стотици други бяха ранени, съобщи Shafaq. 

"Вчерашните сцени разтърсиха душите на всички иракчани, нараниха чувствата им и потопиха сърцата им. Трябва да признаем, че политическата система и конституционните институции не можаха да избегнат случилото се." каза Салех в речта си.

По думите му, позицията на Муктада ал-Садр да спре инцидентите с насилие е отговорна, смела и внимателна, за да щади родината и е високо оценена от иракчаните и трябва помогне за преодоляване на настоящата политическа криза чрез намиране на отговорни решения. "

Садр постави срок на поддръжниците си да прекратят размириците в Багдад

Садр постави срок на поддръжниците си да прекратят размириците в Багдад

Това не е революция, защото е загубила своя мирен характер, подчерта иракския духовник

"Призовавам братята в Координационната рамка да проведат разговори с Ал-Садр, за да намерят решително политическо решение, което се занимава с въпросите за предсрочни избори, формиране на правителство и управление на следващия етап."

"Провеждането на нови, предсрочни избори в съответствие с национален консенсус представлява изход от задушаващата криза", каза Салех, твърдейки, че подобна стъпка "гарантира политическа и социална стабилност и отговаря на стремежите на иракския народ".

"Днес е необходимо да се пристъпи към реални реформи и със сигурност няма позиция, която да е по-важна от интереса на страната", добави Салих.

Що се отнася до отношенията Ербил-Багдад, Салих посочи, че "кризата между федералното правителство и региона на Кюрдистан стана неприемлива, тъй като струва много на страната. Следователно трябва да започне сериозен диалог между федералното правителство и региона на Кюрдистан Правителство."

Садр започна гладна стачка след сблъсъците в Ирак

Садр започна гладна стачка след сблъсъците в Ирак

Протестите започнаха след оттеглянето на влиятелния духовник

Влиятелният иракски духовник Моктада ал-Садр нареди на последователите си да прекратят протестите в центъра на Багдад и се извини на иракчаните. 

"Това не е революция, защото е загубила своя мирен характер. Проливането на иракска кръв е забранено", подчерта той.

В телевизионно обръщение Садр постави едночасов срок на поддръжниците си да напуснат протестите си в укрепената Зелена зона в Багдад, където от седмици държат парламента под окупация.

Ако Садристкото движение не се оттегли в рамките на 60 минути, включително от седящата демонстрация в парламента, тогава дори аз ще напусна движението, заплаши Садр.

Обръщението му идва ден след най-тежката вълна на насилие в иракската столица от години, която последва след 10-месечна политическа безизходица след парламентарните избори през октомври и принуди съседен 

Ирак наложи полицейски час след протести заради оттеглянето на Садр

Ирак наложи полицейски час след протести заради оттеглянето на Садр

До сблъсъци между поддръжници и противници се е стигнало в Багдад