Твърди се, че влиятелният иракски шиитски мюсюлмански духовник Муктада ал-Садр е обявил гладна стачка, докато насилието в страната не спре, съобщи късно в понеделник "Ройтерс".

Няма потвърждение от офиса на Садр.

Припомняме, че повече от 10 иракчани бяха убити при сблъсъци в понеделник, след като Садр каза, че ще се откаже от политиката.

Негови привърженици щурмуваха дворцов правителствен комплекс в Багдад и доведе до сблъсъци със съперничещи си шиитски групи.

Ирак наложи полицейски час след протести заради оттеглянето на Садр

Ирак наложи полицейски час след протести заради оттеглянето на Садр

До сблъсъци между поддръжници и противници се е стигнало в Багдад

В началото на август Садр, чиито привърженици протестираха срещу назначаването на новия министър-председател на Ирак, призова за разпускане на парламента и провеждане на предсрочни избори.

Имамът заяви тогава пред поддръжниците си, че трябва да продължат да държат сградата на парламента, докато властите не изпълнят исканията му, включително разпускане на парламента и промени в иракската конституция. Въпреки това, отбелязва "Ал Арабия", той не уточнява в какво биха могли да се състоят тези промени.

ян, които са най-масовите след изборите през октомври миналата година. Протестиращите се противопоставят на номинирането на Мохамед ал-Судани от блока "Координационна структура", ръководен от подкрепяните от Иран шиитски партии, за министър-председател.

Макар блокът на ал-Садр да спечели най-много места на парламентарните избори, той не успя да състави правителство, което да изключи подкрепяните от Иран негови опоненти. В резултат на това ас-Садр отзова депутатите си от парламента и прибягна до натиск чрез улични протести.

ЕС зове за политически диалог в Ирак

ЕС зове за политически диалог в Ирак

Институциите в Багдад трябва да работят

В края на юли, негови привърженици на два пъти щурмуваха сградата на парламента в така наречената "Зелена зона" в Багдад, където се намират иракските правителствени служби и редица чуждестранни посолства.