Иранският президент Ебрахим Раиси предупреди в понеделник, че Израел ще бъде мишена на въоръжените сили на страната му, ако направи "най-малкия ход" срещу Иран, съобщава Асошиейтед прес.

Той направи изявление, когато преговорите във Виена бяха в застой относно споразумение за овладяване на ядрените способности на Иран, които според Техеран се използват за мирни цели. Израел се противопоставя на споразумението, заявявайки, че не прави достатъчно, за да ограничи ядрената програма на Иран или военните му дейности в региона. Израелските служители заявиха, че едностранно ще направят необходимото, за да защитят страната си.

Раиси се обърна директно към Израел по време на реч на годишен парад на иранските въоръжени сили.

"Ако най-малкият ход от ваша страна се случи срещу нацията в Иран, центърът на ционисткия режим ще бъде дестинация на нашите въоръжени сили", каза Раиси, визирайки Тел Авив.

Раиси не даде подробности, но каза, че Иран следи "отблизо" всяко движение на Израел.

Иран дава пълен достъп на МААЕ само след ядрена сделка

Иран дава пълен достъп на МААЕ само след ядрена сделка

МААЕ сега продължава да наблюдава дейностите в ядрените обекти на Иран, но няма достъп до записаната информация

Иран не признава Израел след Ислямската революция от 1979 г., която свали прозападната монархия и доведе ислямистите на власт. Той подкрепя антиизраелски бойни групировки като Хамас и Хизбула.

Раиси заяви, че военната мощ на Иран е възпиращ фактор. Той добави, че армията е успяла да подобри способностите си въпреки годините санкции срещу страната заради ядрената програма на Техеран. Парадът в понеделник показа реактивни изтребители, хеликоптери, дронове и системи за противовъздушна отбрана, както и военни танкове, ракети и военноморски кораби.

През последните години Израел подобри отношенията със съседните арабски държави в Персийския залив, което разгневи лидерите на Иран. Техеран също обвини Израел за саботажа на неговите ядрени обекти и убийствата на неговите ядрени учени.

Ядрената сделка се провали преди четири години, когато бившият президент Доналд Тръмп изтегли Съединените щати и наложи съкрушителни санкции на Иран. Междувременно Иран значително разшири ядрената си работа.

Американските разузнавателни агенции и МААЕ смятат, че Иран е имал организирана военна ядрена програма до 2003 г. Иран настоява, че ядрената му програма е насочена към генериране на енергия и за медицински цели.

МААЕ разкри нови стъпки на Иран към обогатяването на уран

МААЕ разкри нови стъпки на Иран към обогатяването на уран

Страната въвежда в експлоатация цех за производство на части за центрофуги