Президентът на Италия Серджо Матарела прие оставката на премиера Джузепе Конте, предаде Дойче веле.

Държавният глава е призовал правителството да приключи текущите си задачи, става ясно от съобщение на президентската администрация, разпространено тази вечер.

По-рано Конте посети Матарела в официалната му резиденция - Квириналския дворец в Рим.

Предвижда се в сряда, 21 август, в 16:00 ч. местно време да започнат консултации с представителите на политическите сили по възможностите за сформиране на парламентарно мнозинство и перспективата за предсрочни избори.

Премиерът на Италия подаде оставка, нападайки Салвини

Премиерът на Италия подаде оставка, нападайки Салвини

Поредна политическа криза в Италия

По-рано премиерът обвини своя заместник и министър на вътрешните работи Джузепе Конте, че действа безотговорно и егоистично.

С изявлението си от 8 август, в което обяви, че напуска управляващата коалиция, лидерът на популистката партия "Лига" Салвини преследва изключително лични и партийни интереси, убеден е Конте. Същевременно вътрешният министър излага Италия на сериозен риск, допълва премиерът на Италия.

На 8 август Матео Салвини поиска да се проведат предсрочни парламентарни избори.

Салвини се обяви против нова управляваща коалиция

Салвини се обяви против нова управляваща коалиция

Надява се, че никой не планира да "преметне" италианците

Припомняме, Салвини се оказа в центъра на корупционен скандал. През миналия месец прокуратурата в Милано започна разследване на схема с участието на членове на "Лига" и руски представители. В пресата се появиха публикации, че ръководството на партията е получило финансиране в размер на десетки милиони от Русия в замяна на лобиране от тяхна страна за петролна сделка, желана от Москва.

Сайтът BuzzFeed публикува аудиозапис на преговори между трима руснаци и трима италианци, сред които е Джанлука Савоини - сподвижник на вицепремиера Матео Салвини, който е сред лидерите на "Лига". Освен записа беше публикуван и пълният текст на разговорите.

Накъде води опасната авантюра на Салвини

Накъде води опасната авантюра на Салвини

Той обяви края на коалицията с "Пет звезди” от плажа...