Самопровъзгласилият се за президент на Кот д'Ивоар Лоран Гбагбо заяви категорично, че няма да приеме искането на африканските лидери, посетили страната му, да се оттегли от поста си.

Припомняме, на посещение в бившата африканска колония пристигнаха президентите на четири държави от Икономическата общност на западноафриканските страни ЕКОВАС. Те обявиха, че са готови да предложат на Гбагбо пълна амнистия и неприкосновеност на личните му авоари, ако той се съгласи да се оттегли от поста и да предаде властта на опонента си Аласан Уатара. В Кот д'Ивоар пристигнаха лидерите на Сиера Леоне, Бенин, Кабо Верде и Кения.

БиБиСи отбелязва, че това е тяхната втора визита за по-малко от седмица. При първото си посещение в столицата Абиджан те отново се опитаха да убедят  Лоран Гбагбо да сдаде властта, но искането им беше отхвърлено.

Ройтерс отбелязва, че зад себе си той има най-висшият съд в страната, армията и националната телевизия. Преди дни Гбагбо дори отправи своеобразна закана към съперника си Уатара, като заяви в ефира на медията, че той не трябва да разчита на помощта на чуждите армии, за да заеме президентското място.

От началото на конфликта, последвал президентския вот, в бившата френска колония са били убити над 170 души. Десетки други се водят безследно изчезнали, като според данни на ОНН най-вероятно са били отвлечени.

АП припомня, че реакция към случващото се в африканската страна и най-голям производител на кокос, имаха и редица страни в света. САЩ и Европейския съюз наложиха забрана за пътуване на тяхна територия на Гбагбо. Преди известно време пък централната банка на държавите от Западна Африка блокира достъпа му до сметките до държаните пари.

Страната изпадна в политическа криза в началото на декември, след като двама от кандидатите за президент се обявиха за победители в изборите и положиха клетва като държавен глава на африканската държава.

Досегашният президент Лоран Гбагбо се закле за нов мандат като президент на Кот д'Ивоар. Това стана, въпреки че ООН, Съединените щати и Европейският съюз признаха за победител неговия съперник Аласан Уатара.