Управляващата Комунистическа партия в Куба избра президента Мигел Диас-Канел да наследи Раул Кастро като първи секретар на партията, най-влиятелната позиция в страната, в последния ден от конгреса си, информира "Ройтерс".

Наследяването бележи края на шест десетилетия управление на братята Фидел и Раул Кастро, които предвождаха лявата революция в Куба през 1959 г., в преход към по-младо поколение, което си проправи път в партийните редици, вместо да излиза напред чрез партизанска война.

Край на ерата Кастро в Куба - Раул Кастро се оттегля

Край на ерата Кастро в Куба - Раул Кастро се оттегля

Властта поемат лидери, родени след революцията от 1959 г., а жокерът в тестето продължава да е "Северната империя"

60-годишният Диас-Канел, който е роден след революцията и вече наследи Кастро като президент през 2018 г., се очакваше да поеме ролята и на първи секретар на партията.

Той подчерта приемствеността, откакто стана президент, и не се очаква да отдалечи Куба от нейната еднопартийна социалистическа система, въпреки че ще бъде под натиск да предприеме икономически реформи.

Американските санкции и пандемията влошиха неволите на и без това боледуващата централно планирана икономика на Куба с масови дефицити дори на основни стоки, създавайки многочасови опашки пред магазините в цялата страна.

Сянката на фамилията Кастро в Куба

Сянката на фамилията Кастро в Куба

Реформи на Острова на свободата

Недоволството подхранва несъгласието, което е подсилено от разпространението на интернет, което дава на кубинците повече платформи, за да изразяват разочарованието си в страна, където обществените пространства са строго контролирани.

"Диас-Канел не е плод на импровизация, а на внимателен подбор на млад революционер, който има всичко необходимо да бъде повишен на по-високи длъжности", каза Кастро в речта си, откриваща конгреса в петък, а военните му дрехи контрастираха с гражданското облекло на неговото протеже.

Диас-Канел беше шеф на партията в две провинции, преди да се присъедини към националното правителство като министър на образованието през 2009 г., а след това през 2013 г. се превърна в дясна ръка на Кастро.

ЦРУ планирало да убие Раул Кастро през 1960 г.

ЦРУ планирало да убие Раул Кастро през 1960 г.

Разузнавателната агенция на САЩ предложила 10 000 долара на пилот

Стотици партийни делегати се събраха - с маски и седнали през няколко места един от друг на фона на най-тежката вълна на COVID-19 в страната от началото на епидемията - за конгреса, който се проведе в Хавана от петък до понеделник.

Събитието е най-важната среща на партията, което се провежда на всеки пет години за преглед на политиката и избор на ново ръководство.

Кастро каза на последния конгрес на партията през 2016 г., че той ще бъде последният, председателстван от т. нар. историческо поколение от онези, които са се сражавали в Сиера Маестра, за да свалят подкрепяното от САЩ правителство на диктатора Фулгенсио Батиста.

Новото Политбюро няма да включва 90-годишния Хосе Рамон Мачадо Вентура и 88-годишния Рамиро Валдес, двама други известни членове от това поколение. Партията все още не е обявила кой ще замени Мачадо Вентура, комунистически идеолог, като заместник-председател на партията. Валдес ще остане вицепремиер.

Единственият човек от историческото поколение, който остава в Политбюро, намалено на 14 членове, след като досега те бяха 17, е министърът на отбраната Алваро Лопес Миера, който е на 77 години и който се е сражавал в революцията като юноша.