Президентът на Латвия Едгарс Ринкевич заяви, че Украйна трябва да спечели войната срещу руските нашественици и че Русия трябва да бъде победена.

Така той коментира последните изявления на френския президент Еманюел Макрон, който е сигурен, че Западът не трябва да позволи на Русия да победи. Съобщението се появи в микроблога X (бивш Twitter).

"Напълно подкрепям Емануел Макрон. Не трябва да чертаем червени линии за себе си, трябва да чертаем червени линии за Русия и не трябва да се страхуваме да се придържаме към тях. Украйна трябва да победи, Русия трябва да бъде победена", добави Ринкевич.

Президентът също така перифразира крилатия латински израз "Carthago delenda est" ("Картаген трябва да бъде разрушен"), като написа "Russia delenda est".

Ще припомним, че по време на пълномащабната война в Украйна Латвия въведе задължителна военна служба за мъжете на възраст от 18 до 27 години. На Запад постоянно се обсъжда заплахата от евентуално руско нападение.

Русия наложи санкции на 347 политици и обществени от Литва, Латвия и Естония

Русия наложи санкции на 347 политици и обществени от Литва, Латвия и Естония

Санкциите са реципрочна мярка на враждебното отношение на прибалтийските държави

В началото на годината стана известно, че страната, заедно с Естония и Литва, ще изгради отбранителни структури по границите с Русия и Беларус.

Освен това латвийският Сейм наскоро реши да забрани вноса на селскостопански продукти от тези две страни.