Президентът на Швейцария е "за" преразглеждане на забраната, която в момента не позволява реекспорт на швейцарски оръжия от друга страна за Украйна, съобщава "Ройтерс".

Според Виола Амерд ембаргото вреди на индустрията и сигурността на нейната страна.

Призивите към Швейцария да скъса с вековната традиция като неутрална държава нарастват както в страната, така и в чужбина, откакто руските сили нахлуха в Украйна през 2022 г. Нейният парламент вече препоръча облекчаване на правилата за оръжията, въпреки че миналата година правителството отказа да промени отдавнашната си политика.

"Лично аз смятам, че трябва да направим крачка напред за нашата индустрия", настоя Амерд, която е и министър на отбраната.

Швейцария обмисля отпадане на забраната за реекспорт на оръжия за Украйна

Швейцария обмисля отпадане на забраната за реекспорт на оръжия за Украйна

Това би позволило произведените от нея боеприпаси да бъдат изпращани от друга страна на Киев

"Става трудно, защото страни като Нидерландия са решили да не купуват от Швейцария, тъй като не е свободно да се реекспортира, което разбирам", добави тя.

"Ако имаме проблем със своята оръжейна индустрия, това означава, че имаме и проблем със сигурността, защото е важно да имаме технология и ноу-хау", подчерта президентът. Тя обаче подчерта, че Швейцария - която действа като мирен посредник в глобалните конфликти - никога не би доставяла оръжия директно на държава във война.

Въпреки дългогодишния си неутралитет, Швейцария е голям доставчик на оръжия - 14-ият най-голям в света през 2022 г., според данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира. Продажбите на оръжия в Швейцария обаче отчетоха спад през 2023 г., като критиците приписаха този факт на неутралната позиция на страната.

В по-широк план Амерд заяви, че Швейцария трябва да инвестира повече в сигурността в цяла Европа и съобщи, че планира да засили връзките с редица партньори, включително НАТО.

"През последните 30 години Швейцария не е инвестирала достатъчно в отбраната и трябва да наваксаме това изоставане", настоя тя.

Неутралитетът на Швейцария й пречи да продава оръжия

Неутралитетът на Швейцария й пречи да продава оръжия

Забраните за реекспорт в Украйна водят до намаляване на поръчките