Президентът на Танзания - Джон Магуфули, който от две седмици не се е появявал на публични места, вероятно е хоспитализиран в критично състояние с COVID-19, съобщи "Свободна Европа".

61-годишният Магуфули отричаше пандемията, твърдеше, че в Танзания няма коронавирус и осмиваше противоепидемичните мерки. Намиращият се в Танзания остров Занзибар стана притегателна дестинация за туристи от цял свят, от които не се изисква PCR-тест, нито спазване на санитарни мерки.

Опасното безгрижие на Занзибар: „Тук няма коронавирус”

Опасното безгрижие на Занзибар: „Тук няма коронавирус”

А болниците вече са препълнени...

Президентът на страната пропусна онлайн конференцията на лидерите от Източна Африка, която се проведе на 27 февруари, напомня кенийското издание "People Daily".

Опозицията заяви, че Джон Магуфули е бил изпратен за лечение в болница в кенийската столица Найроби. Бившият опозиционен кандидат за президентския пост Тунду Лису заяви, че президентът е преместен в Индия и е на смъртно легло.

Танзания не публикува данни за заболелите от коронавирус от април 2020 г. Магуфули отказа да въведе карантина и отправи съвети към хората да се лекуват с молитви. По официални данни, в Танзания заболелите от COVID-19 са едва 509, а жертвите са 21.

Страната беше отворена за чужди туристи от август миналата година.

Припомняме, на завръщащите се от Занзибар българи вече се налага карантина.

Задължителна карантина за пристигащите от Зинзибар

Задължителна карантина за пристигащите от Зинзибар

Карантината за пристигащите от Африка се отменя при изтичане на 10-дневния срок

Първият вицепрезидент на региона Занзибар - Сейф Хамад, почина от коронавирусна инфекция през февруари. Скоро след това финансовият министър на Танзания - Филип Мпанго, даде пресконференция в Найроби, за да опровергае информациите, че е също е починал от COVID-19. Докато говореше пред медиите той беше с тежка кашлица.

Танзанийските власти продължават да отричат наличието на зараза в страната, както и изчезването на държавния глава.