Президентът на Тайван Цай Инг-вен подаде оставка като лидер на управляващата Демократична народна партия (ДНП) след лошото ѝ представяне на местните избори, съобщи BBC. Опозиционният "Гоминдан" (KMT) спечели няколко големи състезания в събота, включително в столицата Тайпе.

Тайван скастри Китай да не дрънка с оръжие, а да пази мира

Тайван скастри Китай да не дрънка с оръжие, а да пази мира

Тайпе призовава Пекин за конструктивен диалог

Гласуването очаквано привлече международно внимание, тъй като Тайван се превръща в по-голяма геополитическа точка на конфликт между Китай и САЩ.

Президентът Цай представи изборите като гласуване за демокрация на фона на нарастващото напрежение с Китай.

"Резултатите от изборите не бяха според очакванията. Трябва да поема цялата отговорност и подавам оставка като председател на ДПП незабавно", каза пред репортери Цай, която ще продължи да бъде президент на самоуправляващия се остров.

Изборите за местни съвети и градски кметове теоретично имат вътрешен фокус, с въпроси като престъпността, жилищното настаняване и социалните грижи, а избраните няма да имат пряка дума за политиката на Тайван по отношение на Китай.

Цай и правителствени служители обаче призоваха избирателите да използват изборите, за да изпратят послание за защита на демокрацията, докато Пекин увеличава натиска върху острова.

Тайван провежда местни избори

Тайван провежда местни избори

На фона на обтегнати отношения с Китай

Гласоподавателите в събота отхвърлиха намаляването на възрастта за гласуване от 20 на 18 години на референдум, който се проведе успоредно с местните избори.

Китайското правителство гледа на Тайван като на отцепнала се провинция, която в крайна сметка ще бъде част от страната. Но много тайванци смятат своя самоуправляващ се остров - със собствена форма на управление и демократична система - за различен.

Напрежението достигна връх през август, когато Пекин организира мащабни военни учения около Тайван в знак на протест срещу посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова.

Тайван няма да прави компромис със суверенитета си

Тайван няма да прави компромис със суверенитета си

Тайванският народ твърдо ще защитава демократичния и свободен начин на живот

САЩ официално нямат връзки с Тайван, но обещаха да снабдят острова с отбранителни оръжия и подчерта, че всяка атака от страна на Китай ще предизвика "сериозна загриженост".