Отношенията между Русия и САЩ ще бъдат "трудни" при администрацията на Джо Байдън, след като двете страни трябва да водят сериозни продължителни преговори около набор от ядрени предизвикателства и заплахи, които попадат извън договора Нов СТАРТ. Това обяви съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан, цитиран от "Ройтерс".

"Що се отнася до Русия, знаете, президентът Байдън предприема ясен откровен практичен подход към тези отношения. Те ще бъдат предизвикателство и трудни, защото Русия създава заплахи в различни измерения и част от нашето наследство", подчерта Съливан.

Той изтъкна, че новата американска администрация иска да проведе преговори за стратегическа стабилност с Москва, но ще продължи да възразява срещу агресивното поведение на Русия.

Путин подписа закона за удължаване на Нов СТАРТ с 5 години

Путин подписа закона за удължаване на Нов СТАРТ с 5 години

Това е последният по рода си голям договор между Русия и САЩ

Изявлението идва, след като САЩ и Русия се договориха да удължат с пет години единствения оставащ договор за контрол на ядрените оръжия, само дни преди да изтече срокът му на действие.

Руският президент Владимир Путин подписа по-рано днес закона, удължаващ Нов СТАРТ с пет години.

Договорът, който влезе в сила през 2011 г., задължава всяка от страните постепенно да съкрати ядрения си арсенал. Той трябваше да изтече през февруари 2021 г. и имаше опасност да не бъде подновен, тъй като предишната американска администрация отхвърли споразумението и искаше ново.

Администрацията на Байдън обаче се съгласи да го удължи без предварителни условия и договори удължаването му по-рано тази седмица.