Британски вот за напускане на Европейския съюз (Brexit) би представлявал шок за европейските икономики, точно докато те показват празници на възстановяване. Това обяви френският финансов министър Мишел Сапен, цитиран от „Ройтерс”.

„Това ще бъде шок за останалата част от Европа, за европейските икономики, които показват признаци на възстановяване. Смятаме, че тази тенденция ще се засили”, коментира Сапен по време на посещение в Лондон.

Междувременно ръководителят на икономическите съветници на американския президент Барак Обама изтъкна, че ако Великобритания напусне Европейския съюз, това щяло да навреди на Обединеното кралство и Европа, както и на световната икономика.

„Със сигурност може да се спори за това дали щетите, които Brexit би причинил, ще бъдат малки, средни или големи, но това определено ще доведе до вреди, особено за британците, ала също така и за европейците и световната икономика”, посочва Джейсън Фурман в интервю за германското издание „Ханделсблат” и добавя: „Нямаме нужда от още несигурност в момента.”