Премиерът на Ирландия Лео Варадкар обяви, че в случай, че бъде договорена твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит, опасенията за евентуално избухване на насилие са "много реални" и "не са преувеличени", съобщава БиБиСи.

Говорейки след срещата на лидерите на страните членки на Европейския съюз в Брюксел, Варадкар коментира липсата на "функциониращо ръководство" в Северна Ирландия, като посочи, че свързаната с Брекзит несигурност е основната причина за разногласието.

Задънена улица за ирландската граница преди срещата на върха на ЕС за Брекзит

Задънена улица за ирландската граница преди срещата на върха на ЕС за Брекзит

Туск заяви, че сега "няма основание за оптимизъм"

"Смятах, че е полезно да се покаже на всички европейски лидери степента, до която притесненията за повторна поява на твърда граница и завръщане към насилието са много реални", подчерта премиерът на Ирландия.

"Просто исках да уверя, че няма смисъл който и да било в Ирландия или в ирландското правителство по някакъв начин да преувеличава риска от връщане към насилието в Ирландия", добави той.

Коментарите на Варадкар бяха посрещнати с критики от северноирландската Демократична юнионистка партия (DUP), която е част от управляващото мнозинство в британския парламент.

"Глупаво и опасно говорене - здравият разум трябва да надделее тук", изтъкна депутатката от DUP Ема Литъл-Пенгели.

Какво представлява спорната "мрежа за сигурност" на преговорите за Брекзит?

Какво представлява спорната "мрежа за сигурност" на преговорите за Брекзит?

Да се гарантира, че няма да има "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия