Надеждата за пробив на срещата на върха на ЕС за Брекзит в сряда избледнява заради казуса за ирландската граница, съобщават британски медии.

Великобритания и ЕС се надяват да бъде постигнат напредък, за да се свика специална среща през ноември за финализиране на условията по излизането на Великобритания от Общността.

Мей изправена пред вот на недоверие, ако не се откаже от плана „Чекърс” за Брекзит

Мей изправена пред вот на недоверие, ако не се откаже от плана „Чекърс” за Брекзит

Разговорите ще се проведат 24 часа преди Мей да отлети за Брюксел

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че сега "няма основание за оптимизъм" да се постигне пробив.

Но премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей отбеляза, че кабинетът й все още се надява да постигне сделка с ЕС. Мей каза на тричасова среща на правителството тази сутрин, че не може да приеме споразумение, което създава нова граница между Северна Ирландия и останала Великобритания или безсрочно оставане на Обединеното кралство в митническия съюз.

Кабинетът обсъди "механизъм", който ще избегне безсрочно участие в митническия съюз, ако не бъде договорено търговско споразумение до края на 21-месечния преходен период. Това е така нареченият план "мрежа за сигурност" или backstop.

Туск: Брекзитът без сделка е по-възможен от когато и да било

Туск: Брекзитът без сделка е по-възможен от когато и да било

Той призова страните да не се предават…

Мей е спечелила подкрепата на кабинета за нейната стратегия на преговорите за Брекзит, която се отнася до това кога Лондон може да напусне митническия съюз. Според кабинета необходим е механизъм, който ясно да определи кога ще приключи "мрежата за сигурност".

Тереза Мей: Сделката за Брекзит е постижима

Тереза Мей: Сделката за Брекзит е постижима

Министърът по Брекзит Доминик Рааб не успя да постигне пробив...

"Мрежата за сигурност" трябва да гарантира, че няма да има "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия, ако не бъде сключено търговско споразумения до края на преходния период декември 2020 г. Мей предложи на ЕС цяла Великобритания да остане в митническия съюз след Брекзит, но Брюксел отбеляза, че се нуждае от повече време да разгледа предложението.

Впоследствие ЕС продължи да настоява за "мрежата за сигурност", което означава, че Северна Ирландия ще остане в единния пазар и митническия съюз, ако не бъде сключено споразумение за свободна търговия, което се отхвърля от евроскептичните тори и от северноирландската Демократична юнионистка партия.

От "Даунинг стрийт" 10 обявиха, че на срещата на кабинета не е имало министри, които да заплашват с оставка.

Какво представлява спорната "мрежа за сигурност" на преговорите за Брекзит?

Какво представлява спорната "мрежа за сигурност" на преговорите за Брекзит?

Да се гарантира, че няма да има "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия

Двете преговарящи страни се надяват да сключат споразумение за Брекзит, включително и по въпроса за ирландската граница, до средата на ноември, за да може да се ратифицира от страните членки и да се гласува в британския парламент.

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, който ще пътува до Люксембург за срещата, изрази надежда, че може да бъде постигнато споразумение "през следващите седмици".

Преговорите за Брекзит в задънена улица по ирландския казус

Преговорите за Брекзит в задънена улица по ирландския казус

Европейският съвет ще проведе работна вечеря на 17 октомври

Демократичната юнионистка партия, която поддържа консерваторите на Мей в парламента, предупреди, че се подготвя да "парализира" дневния ред на премиера, ако подкопае позицията на Северна Ирландия на преговорите за Брекзит.

Австрийският външен министър и няколко други министри от страни членки на ЕС обявиха пред Би Би Си, че значително са намалели шансовете срещата на върха в сряда да бъде "моментът на истината" за Брекзит.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Берлин иска напускането на Великобритания през март 2019 г. да стане плавно, "но не на всяка цена", докато премиерът на Ирландия Лео Варадкар смята, че сделката може да бъде отложена най-късно до декември.