В резултат на удара срещу Лисичанск е убит министърът на самопровъзгласилата се ЛНР Алексей Потелешченко. Това съобщиха руските държавни агенции, а информацията беше потвърдена и от ръководителя на самопровъзгласилата се ЛНР Леонид Пасечник, съобщава Би Би Си.

Както уточни Пасечник, преди полковник Алексей Потелешченко да оглави Министерството на извънредните ситуации в самопровъзгласилата се ЛНР, той е работил в редиците на т. нар. Народна милиция на самопровъзгласилата се ЛНР.

Потелещенко е загинал в резултат на обстрел на пекарна в Лисичанск на 3 февруари. Според руското министерство на извънредните ситуации след приключване на спасителните работи в Лисичанск са установени 28 загинали . Би Би Си не може да потвърди тази информация. Украинските власти не коментираха съобщенията за обстрел на града.

Назначеният от Русия ръководител на Лисичанск Едуард Сохненко каза, че в резултат на обстрела на пекарната на 3 февруари "двама депутати от общинския район на град Лисичанск са били убити - Артьом Тростянски и Иван Жушма.

Синът на Потелешченко каза пред телеграм-канала Mash, че по време на обстрела на пекарната баща му е бил там на рождения ден на депутата Иван Жушма. 

Лисичанск се намира близо до фронтовата линия. Русия взе контрола върху града през юли 2022 година след тежки сражения, продължили с месеци. По данни на Украйна само около една десета от населението на Лисичанск, което преди войната възлизаше на 110 000 души, е останало там след завладяването му от руснаците.

Товар с експлозиви задържан в Грузия, Русия сочи към Украйна

Товар с експлозиви задържан в Грузия, Русия сочи към Украйна

Участвал депутатът от партията на Зеленски Андрей Шарашидзе