Приближен на руския опозиционер Алексей Навални обяви, че смята, че само президентът Владимир Путин би могъл да одобри предполагаемото отравяне на отявления критик на Кремъл, съобщава "Ройтерс".

Кремъл отхвърли като "празнословие" и неверни всякакви предположения, че Путин по някакъв начин е замесен в разболяването на Навални. Освен това оттам казаха, че оставало неясно дали Навални действително е бил отровен.

Навални, който е на 44 години, в събота беше откаран със самолет в Германия, след като здравословното му състояние рязко се влоши в самолет, докато летеше обратно за Москва от Сибир.

"Готвачът на Путин" се зарича да разори Навални

"Готвачът на Путин" се зарича да разори Навални

Настоява да му изплати 1,2 млн. долара

Без да представи доказателства, Иван Жданов, ръководителят на Фондацията за борба с корупцията на Навални, изтъкна, че "ясно е, че само Путин лично би могъл да санкционира отравянето на Навални".

"Той мрази това, което Фондацията за борба с корупцията прави твърде много, разобличавайки него и неговия антураж", подчерта още той.

Германските лекари, които го лекуват в Берлин, казаха в понеделник, че медицинските изследвания показват отравяне с някакъв вид инхибитори на холинестеразата.

САЩ пришпорват Русия незабавно да разследва отравянето на Навални

САЩ пришпорват Русия незабавно да разследва отравянето на Навални

"Незабавно, всеобхватно и прозрачно разследване"

Специфичното вещество все още не е известно, но инхибиторите на холинестеразата са група химически съединения, използвани в лекарства за облекчаване на симптомите на Алцхаймер и други видове деменция.

Нервнопаралитичните газове и т. нар. група химикали "Новичок" - вещества, използвани през 2018 г. за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Англия - също са инхибитори на холинестеразата.

Навални е трън в очите на Кремъл повече от десетилетие, като разкрива корупцията по високите етажи на властта и мобилизира протести.

Той обаче заяви, че вярва, че смъртта му няма да помогне на Путин. "Ройтерс" съобщи, че е казал на свои привърженици точно преди болестта си, че смъртта му "ще го превърне в герой".

Франция отсече: Навални е жертва на престъпление

Франция отсече: Навални е жертва на престъпление

Настоява Русия да проведе бързо и прозрачно разследване