Кметът на Москва Сергей Собянин беше преизбран след вчерашните избори, които бяха засенчени от протести срещу пенсионната реформа, съобщава "Франс прес".

Собянин, който е кмет на руската столица от 2010 г., е получил 70,02 процента от гласовете, показват резултатите, публикувани от избирателната комисия в Москва. Избирателната активност обаче е била много ниска - 30,8 процента.

Над 150 демонстранти арестувани при протести в Русия

Над 150 демонстранти арестувани при протести в Русия

Демонстрациите се провеждат на фона на местните избори

През 2013 г. Собянин за малко избегна балотаж след добро представяне на опозиционния лидер Алексей Навални, печелейки 51,4 на сто от гласовете, като най-големият критик на Путин неочаквано събра над една четвърт от бюлетините.

Този път сериозни опозиционни кандидати не бяха допуснати до изборите в полза на действащия кмет.

Преди гласуването съд в Москва постанови 30 дни затвор на Навални, само няколко седмици преди планирания от него протест срещу много спорната пенсионна реформа в деня на изборите.

Вчера в Русия се проведоха и избори за губернатори и общински съветници в други градове, като очаквано управляващата партия "Единна Русия" спечели голяма част от гласовете.

Изборният ден беше засенчен от обществения гняв и масовите арести по време на националните протести срещу силно непопулярната пенсионна реформа.

Полицията арестува 1018 души, основно в Санкт Петербург и Екатеринбург, които взеха участие в демонстрации в десетки руски градове.

В Москва полицията е започнала две криминални разследвания за насилие срещу представители на властта.

Плановете на правителството да повиши възрастта за пенсиоране на 60 години за жените и 65 години за мъжете доведе до рядко избухване на обществен гняв, като рейтингът на Путин се срина.