Високопоставен съветник на президента Доналд Тръмп призна, че САЩ "няма да поставят под контрол пандемията" от новия коронавирус (COVID-19).

Вместо това началникът на кабинета на Белия дом Марк Медоус отбеляза, че COVID-19 може да бъде победен само от "смекчаващи неща" като ваксини и терапевтици.

Неговите коментари бяха направени, докато заразените с коронавируса нарастват в САЩ, осем дни преди президентските избори в страната.

Американският вицепрезидент Майк Пенс продължи кампанията си, въпреки положителните проби, дадени от членове на екипа му.

Самият Пенс и съпругата му са с отрицателни проби от вчера, съобщиха от кабинета му.

Тръмп предизборно: САЩ започват да се справят с COVID-19 дори и без ваксина

Тръмп предизборно: САЩ започват да се справят с COVID-19 дори и без ваксина

Въпреки че заразените през последните дни са рекордно много

В интервю за Си Ен Ен Медоус изтъкна, че контролът върху вируса не е реалистична цел, тъй като "той е заразен вирус точно като грип".

В изявление в отговор на интервюто кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън настоя, че Белият дом развява "бялото знаме на поражението".

Той добави, че коментарите на Медоус показват, че администрацията на Тръмп "се отказа от основния си дълг да защитава американския народ".

Около 225 000 американци са починали от началото на пандемията, което е най-големият брой жертви в сравнение с всяка друга страна в света.

Обръщайки се към привържениците си на предизборен митинг в щата Ню Хемпшър, Тръмп повтори твърдението си, че САЩ са преминали критичната точка с пандемията и започват да се справят, въпреки регистрирания рекорден брой заразени и нарастването на приема в болница.

"Приближаваме се, справяме се, имаме ваксините, имаме всичко. Дори и без ваксините, ние започваме да се справяме", каза Тръмп на привържениците си, като много от тях не носеха маски, нито спазваха физическа дистанция.

Все още никоя ваксина не е завършила клиничните изпитвания.

Тръмп, който проведе предизборни митинги в Северна Каролина, Охайо и Уисконсин в събота, трябва да се появи на два митинга в Пенсилвания по-късно днес, преди да се отправи към Мичиган, Уисконсин и Небраска във вторник.

Неговият вицепрезидент Майк Пенс проведе митинг в неделя следобед в Кинстън, Северна Каролина. Пенс продължи кампанията си, въпреки че е в тесен контакт с Марк Шорт, неговия началник на кабинета, който даде положителна проба за COVID-19.

Медиите информират, че съветникът на Пенс Марти Обст и поне още двама служители на кабинета също неотдавна са дали положителни проби. Случаите повдигнаха нови въпроси относно правилата за COVID-19 на Белия дом, три седмици след като Тръмп беше приет в болница с вируса, преди да се възстанови.

Джо Байдън нямаше публични събития, планирани за неделя. Той посети църква и по-късно се появи за кратко във виртуален концерт, организиран от неговия щаб.

В интервю за CBS, излъчено в неделя, Байдън каза, че Тръмп все още има шанс да спечели изборите, въпреки че изостава от него средно с осем процентни пункта в националните допитвания.

Той също така обвини президента, че се опитва да делегитимира изборите, като постави под съмнение честността на гласуването по пощата.

През последните дни Тръмп прескача между ключови спорни щати. Преднината на Байдън пред него е много по-малка в няколко от тези щати, които ще решат изборите.

Епедемията от коронавируса в Америка се превърна в ключово политическо бойно поле преди изборите на 3 ноември и допринесе за нарастване на гласуването по пощата и предварителното присъствено гласуване.

Вече са подадени около 59 милиона бюлетини, рекордно число, до голяма степен стимулирано от пандемията.